Ovo je jedno on najmisterioznijih i najispraćenijih kriminalnih dela u srpskoj istoriji, pa čak i u evropskoj. Mediji su danima naširoko izveštali o ubistvu u "Interkontinentalu", a zaboravljene detalje o ovom događaju možete ispratiti ako kliknete na link: "Željko Ražnatović Arkan serijal."  "Večernje novosti" objavile su prvi tekst vezan za jednog od egzekutora, Dobrosava Gavrića, koji je tada bio poznat pod imenom "Dušan", a detalje ovog događaja prenosimo u celosti:

RANJENI NAPADAČ U PRITVORU

Teško ranjeni Dušan Gavrić iz sela Trbušnica kod Loznice prebačen u bolnicu u tom gradu, još je bez svesti, ali lekari procenjuju da će preživeti, saznaju nezvanično "Novosti". Policija traga za momkom iz Arkanovog obezbeđenja.

IDENTIFIKOVAN je ranjeni napadač na Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Gavrića, koga su pripadnici MUP Srbije pronašli i uhapsili nedugo posle zločina. To je, kako "Novosti" nezvanično saznaju u dobro obaveštenim krugovima, Dušan Gavrić iz Trbušnice kraj Loznice, sa prebivalištem u Borskoj ulici u Beogradu.

Ovaj mladić je operisan i prema nezvaničnim informacijama njegov oporavak teče uspešno. U bolnici u Loznici Gavrić ima poseban medicinski tretman, ali su sprovedene i velike mere obezbeđenja, kako bi mu se onemogućio svaki pristup.

DOŠAO SVESTI

PREMA poslednjim informacijama Dušan Gavrić je sinoć došao svesti. Ima teške povrede jetre, kao i organa za varenje. Inače, kako saznajemo, ovaj mladić je ranjavan i prošle godine u pucnjavama.

Do sada, nezvanično saznajemo, nije bije bio od velike pomoći istražnim organima, jer je od pronalaska i hapšenja bez svesti. Inače, sam njegov identitet bio je dovoljan da istraga krene sa mrtve tačke i da počnu da se sklapaju kockice trostrukog ubistva u beogradskom hotelu "Interkontinental".

Nezvanično se juče moglo čuti i da policija, takođe traga za momkom iz Arkanovog obezbeđenja koji je pucao u pravcu ubice i njegovih pomagača, ali i koji je možda jedini dobro video lica egzekutora. Navodno, strahujući za svoj život, on se negde sklonio dok se gužva ne smiri. Prema toj verziji on je i uspeo da pogodi hicima napadača, koji je sada u rukama policije i istražnih organa. 

SAHRANJEN MANDIĆ

Tekst Jedan od poginulih u "Interkontinentalu", Milenko Mandić Manda, sahranjen je juče na Novom groblju u Beogradu. Poslednjem oproštaju od Mandića prisustvovali su članovi najuže porodice, rodbine i mnogobrojni prijatelji. 

Fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da snimaju.

Foto: Arhiv Borbe

 

Kao što su "Novosti" već pisale Željka Ražnatovića Arkana, likvidirao je neko koga on dobro poznaje. Ubica je prišao lagano, držeći ispod zimskog mantila automat "hekler" (u javnosti se spominje i "ingram") kalibra devet milimetara. Zločinac je, po svemu što se sada zna, pružio desnu ruku da se pozdravi sa Arkanom. Posle rukovanja, u trenutku dok je predsednik Stranke srpskog jedinstva ponovo sedao u fotelju nedaleko od sale "Brestorija", zločinac je levom rukom, automatom rastvorio mantil i zapucao. Tri hica su Arkana pogodila u glavu i gotovo mu raznela lice. Istog momenta, drugi napadač i jedan od dvojice egzekutora vadi oružje i puca u pravcu Garića i Mandića, za koje se sada tvrdi da je pogođen s leđa. Tog časa jedan od momaka iz Ražnatovićevog obezbeđenja uzvraća vatru, a kad mu je ponestalo municije traži od Cece Ražnatović da mu dobaci svoj pištolj. Pretpostavlja se da je on i uspeo da pogodi i rani jednog od napadača. 

NIČEGA SE NE SEĆAM

MEDICINSKA sestra Kliničkog centra Srbije LJiljana Albijanić (49), koja je u subotu ranjena u hotelu "Interkontinental", uspešno se oporavlja na Hirurgiji jedan Urgentnog centra. Metak je pogodio u donji deo leđa, kod karlice, a njeno zdravstveno stanje je sada dobro posle manje hirurške intervencije postoperativni oporavak protiče u najboljem redu. 

Foto: Arhiv Borbe, N. Paraušić

 

LJiljana je u subotu bila na porodičnoj proslavi u ovom hotelu. U trenutku pucnjave, kako nam je juče rekla slučajno se zatekla u foajeu hotela. 

- Ne mogu mnogo da vam kažem - bile su njene prve reči, kada smo ušli u bolničku sobu. - Ničega se ne sećam, strašno sam se uplašila, ne bih to nikome poželela. Odjeknuo je pucanj, zabolelo me, i zatim se sećam slike kako me dovoze u urgentni centar, a kolege mi govore da sam lakše povređena i da ne brinem. Oporavljam s ebrže nego što sam očekivala. 

Prema LJiljaninim rečima, ništa u hotelu nije nagoveštavalo šta će se dogoditi. Ništa sumnjivo nije videla... 

NIŠTA O ISTRAZI

U OKRUŽNOM sudu u Beogradu slučaj ubistva Željka Ražnatovića Arkana, obavljen je velom tajne, čini se kao nikada do sada. Nema apsolutno nikog ko zna ili sme da kaže bilo šta o toku istrage.

Foto: Arhiv Borbe

 

Na pitanje da li je tačno da je jedan od napadača na Arkana ranjen i operisan, istražni sudija Miodrag Paunović je odgovorio: - Ništa ne znam. Ali, i ono što budem saznao neću vam kazati.

Ni od javnog tužioca Andrije Milutinovića nismo mogli da dobijemo dodatne informacije, jer je celog dana bio odsutan. 

*"Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena. Ovaj tekst, objavljen je u Večernjim novostima 19. 1. 2000. godine, dan posle Arkanove likvidacije. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".