Usred spekulacija o novoj kanidaturi za predsednika 2024. godine, Tramp je nastavio da vodi kampanju protiv Bajdena nazivajući Avganistan najvećom sramotom u istoriji SAD.

- To povlačenje bilo je najnesposobnije povlačenje ili bilo šta drugo u istoriji naše zemlje. Stidimo se pred svetom  - rekao je u intervjuu.

- Dajući im 850 milijardi dolara najbolje vojne opreme na svetu, nikada nije bilo veće sramote nego što smo pretrpeli ove nedelje.

Zamoljen da odgovori na kritike da je povlačenje iz Avganistana bilo neminovno i samo preneto na Bajdenovu administraciju, Tramp je rekao da talibani nisu odgovorni za svoj dogovor zasnovan na uslovima.

- Možete li zamisliti izlazak vojske pre nego što izvedete svoje građane, američki narod? - rekao je Tramp. - Prvo su izveli vojsku. Mi bismo to poslednji izvadili - dodao je bivši predsednik.

Procenjuje se da je 100 Amerikanaca čekalo da napuste Avganistan privatnim spasilačkim letovima na aerodromu Mazar-i-Sharif.

Državni sekretar Antoni Blinken rekao je u sredu da ih talibani drže zbog nedostatka "potrebne dokumentacije"  zajedno sa stotinama Avganistanaca koji pokušavaju pobjeći na letovima.

Blinken je preneo da se radi na rešavanju problema za koje je portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao da su posledica privremenog zatvaranja ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova. Mudžahid očekuje da će problemi biti rešeni do srede nakon što je u utorak formirana nova vlada Afganistana.

U tom kabinetu nalaze se četiri bivša zatvorenika zaliva Guantanamo koji su pušteni u razmeni zatvorenika još tokom Obamine administracije, kao i Sirajudin Hakani. FBI nudi nagradu od 10 miliona dolara za Hakanija zbog bombaškog napada u Kabulu 2008. godine u kojem je poginulo šest osoba, uključujući i američkog državljanina.

Hakini je imenovan za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, koji nadgleda jedno od ministarstava koja obrađuju letove za privatne punjače koji sede na asfaltu u Avganistanu.

Sekretarka za štampu Bele kuće Jen Psaki stala je u odbranu aktuelne administracije zbog kritika na račun puštanja pomenutih zatvorenika, istakavši da "ne misli da je ovde reč o grešci".

- Ovo je privremeni kabinet koji uključuje četiri bivša zatočena talibanska borca. Ono na čemu radimo je da sarađujemo sa njima, jer oni trenutno nadziru i kontrolišu Avganistan kako bi izveli američke državljane, legalne stalne stanovnike, podnosioce zahteva za specijalnu imigrantsku vizu iz Avganistana - rekla je Psaki.

(Independent)

Rezultati