Усред спекулација о новој канидатури за председника 2024. године, Трамп је наставио да води кампању против Бајдена називајући Авганистан највећом срамотом у историји САД.

- То повлачење било је најнеспособније повлачење или било шта друго у историји наше земље. Стидимо се пред светом  - рекао је у интервјуу.

- Дајући им 850 милијарди долара најбоље војне опреме на свету, никада није било веће срамоте него што смо претрпели ове недеље.

Замољен да одговори на критике да је повлачење из Авганистана било неминовно и само пренето на Бајденову администрацију, Трамп је рекао да талибани нису одговорни за свој договор заснован на условима.

- Можете ли замислити излазак војске пре него што изведете своје грађане, амерички народ? - рекао је Трамп. - Прво су извели војску. Ми бисмо то последњи извадили - додао је бивши председник.

Процењује се да је 100 Американаца чекало да напусте Авганистан приватним спасилачким летовима на аеродрому Мазар-и-Схариф.

Државни секретар Антони Блинкен рекао је у среду да их талибани држе због недостатка "потребне документације"  заједно са стотинама Авганистанаца који покушавају побјећи на летовима.

Блинкен је пренео да се ради на решавању проблема за које је портпарол талибана Забихулах Муџахид рекао да су последица привременог затварања министарстава унутрашњих и спољних послова. Муџахид очекује да ће проблеми бити решени до среде након што је у уторак формирана нова влада Афганистана.

У том кабинету налазе се четири бивша затвореника залива Гуантанамо који су пуштени у размени затвореника још током Обамине администрације, као и Сирајудин Хакани. ФБИ нуди награду од 10 милиона долара за Хаканија због бомбашког напада у Кабулу 2008. године у којем је погинуло шест особа, укључујући и америчког држављанина.

Хакини је именован за вршиоца дужности министра унутрашњих послова, који надгледа једно од министарстава која обрађују летове за приватне пуњаче који седе на асфалту у Авганистану.

Секретарка за штампу Беле куће Јен Псаки стала је у одбрану актуелне администрације због критика на рачун пуштања поменутих затвореника, истакавши да "не мисли да је овде реч о грешци".

- Ово је привремени кабинет који укључује четири бивша заточена талибанска борца. Оно на чему радимо је да сарађујемо са њима, јер они тренутно надзиру и контролишу Авганистан како би извели америчке држављане, легалне сталне становнике, подносиоце захтева за специјалну имигрантску визу из Авганистана - рекла је Псаки.

(Independent)

Резултати