''Do napretka može da dođe tako što ćemo razgovarati, pričati o konkretnim stvarima svaki put kada se ovde u Briselu sretnemo i da, kada je reč o sporazumima, ne politizujemo pitanja iz energetike, iz pravosuđa, kao ni formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ispunjavamo ono što je dogovoreno'', izjavio je Petković.

Foto: Z. Žestić

 

Prošlo je više od 3 hiljade dana otkako je potpisan Briselski sporazum koji Priština odbija da primeni. ''Ceo Briselski sporazum, ceo dijalog počiva na ZSO, bez ZSO nema ostvarenja kolektivnih prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer nam je pre svega bitno da sačuvamo naš narod i da zaštitimo njihovu bezbednost'', objašnjava Petković.

Lajčak: Pozicije Beograda i Prištine i dalje udaljene

Foto: Tanjug/AP

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ocenio da je posle današnje runde tehničkih razgovora u Briselu pozicija dve strane i dalje udaljena i da ih čeka još mnogo posla.

Nakon dvodnevnih razgovora na tehničkom nivou u Briselu je konstatovano da nije došlo do napretka potrebnog za zakazivanje sastanka na najvišem političkom nivou.