''До напретка може да дође тако што ћемо разговарати, причати о конкретним стварима сваки пут када се овде у Бриселу сретнемо и да, када је реч о споразумима, не политизујемо питања из енергетике, из правосуђа, као ни формирања Заједнице српских општина (ЗСО), већ да испуњавамо оно што је договорено'', изјавио је Петковић.

Фото: З. Жестић

 

Прошло је више од 3 хиљаде дана откако је потписан Бриселски споразум који Приштина одбија да примени. ''Цео Бриселски споразум, цео дијалог почива на ЗСО, без ЗСО нема остварења колективних права за српски народ на Косову и Метохији, јер нам је пре свега битно да сачувамо наш народ и да заштитимо њихову безбедност'', објашњава Петковић.

Лајчак: Позиције Београда и Приштине и даље удаљене

Фото: Танјуг/АП

 

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је оценио да је после данашње рунде техничких разговора у Бриселу позиција две стране и даље удаљена и да их чека још много посла.

Након дводневних разговора на техничком нивоу у Бриселу је констатовано да није дошло до напретка потребног за заказивање састанка на највишем политичком нивоу.