Na stranici "Gromade filmske" izašao je zanimljiv tekst o srpskom glumcu, pesniku i prevodiocu, LJubiši Bačiću Baji, koji je "pozajmljivao" glas mnogim crtanim herojima - Petlu Sofroniju, Simi Strahoti, Elmeru Davežu... On je napisao i naslovne numere za seriju "Bolji život", a interesantno je i da je i sam glumio u istom ostvarenju. Simbolično - klavir štimera! Jer, "nešto ipak tu ne štima..."

Da li slučajno ili namerno, autor stihova pesme "Bolji život" u kojoj se kaže da "nešto ipak tu ne štima, život nije loto" je isti čovek koji igra štimera klavira u "Boljem životu", da je to u nekoj američkoj seriji odrađeno verovatno bi bilo 1.000 tekstova o tome kako se pazi na detalje i ubacuju se 'in-jokes', ali bez obzira na taj momenat bitno je znati da je LJubiša Bačić napisao numeru koju je otpevao Dado Topić, a bitno je znati i još mnogo drugih stvari o LJubiši Bačiću.

Foto: Arhiv Novosti

 

 

Ponosni Sokobanjac rođen je u ovom mestu 1922. godine i iako je u Nišu pohađao gimnaziju, a posle rata otišao za Beograd, nije zaboravio rodni kraj i uvek je isticao odakle je, takođe je svoje pesme i priče pisao na dijalektu koji se koristi u Istočnoj Srbiji, čak upozoravajući čitaoce da ne kupuju knjigu ako će da se posle žale kako je slabo razumeju. U prestonici je prvo radio kao novinar na Radio Beogradu, pa se prebacio na glumu, takođe se bavio muzikom u to vreme i izvodio francuske šansone i romanse. 

Rad s decom i za decu mu je bio posebno bitan, to je krenulo još od RB dana kad je spremao dečije radijske predstave, a i kasnije se istome vratio na televiziji u "Na slovo, na slovo", "Hajde da rastemo", "Hiljadu zašto" da bi posle došao do dela karijere po kom je verovatno ostao najprepoznatljiviji, u pitanju je pozajmljivanje glasova crtanim junacima.

Stara dobra sinhronizacija, u tihom tonu se još sasvim solidno čuje originalni glas na engleskom, a preko njega nešto jače, svakako dovoljno jako za raspoznavanje idu Nikola Simić, Đuza, Nada Blam i ostali, ali ide i LJubiša Bačić. Vrlo prepoznatljiv glas, malo okoreo, pevljivo grub i rastegnut, Bačić je blistao kao petao Sofronije, takođe i kao Badža (ili Kvrga) iz "Popaja", nekoliko likova iz "Nindža kornjača", Elmer Davež itd, naravno tu se mora izdvojiti i "Laku noć, deco" u kom je isto bio nezamenjiv.

 

 

Dakle, pisao je, pevao, sinhronizovao, glumio u teatru, ali je bogami dosta glumio i pred kamerom. Ukupno 65 uloga što na filmu, što na TV-u, u ona dela koja nismo pomenuli spadaju "Diližansa snova", "Više od igre" (bio pop u oba), "Vruć vetar" (dve omanje uloge), "Povratak otpisanih", "Nešto između", "Doktorka na selu", "Korespodencija" i još mnogo toga.

Sve su to samo isečci njegovog rada koji je stvarno impresivan, a još jedan interesantan podatak je svojevremeno otkrio, može se reći da bi i taj podatak danas više vredeo pošto nas svakodnevno hrane statistikama "ovaj je prvi izveo ovo", "onaj ono" i slično, Bačić je zaista bio prvi, i to bogami nije beznačajan pionirski podvig.
"A znate li da sam ja prvi pevač kod nas koji je pevao na televiziji? To je bilo pedesetšeste, pedesetsedme, gore, kod Cvetkove mehane, na smederevskom putu. Tamo je bio kao neki improvizovani studio, u barakama. Televizori su bili postavljeni samo na nekim uličnim raskrsnicama, niko još nije imao televizor. E, ja sam pevao svoju šansonu Pesma o pertli. Pratio me na harmonici Duško Radetić. Posle je to ušlo kao pitanje u jedan od onih kvizova. I taj je čovek znao: prvi je pevač bio LJubiša Bačić!" - ispričao je u jednom intervjuu.

Stihovi za "Bolji život" su klasik, međutim i pesma "A ja bez tebe" koju je posvetio Mileni Dravić (otpevala Viktorija) je takođe poznata, a ako se ne sećate vesti o njegovoj smrti, to je iz razloga što je nažalost bilo važnijih vesti tog dana. Bačić je preminuo 24. marta 1999. i sad je teško setiti se, ali moguće da u Dnevniku i u novinama zbog početka bombardovanja nije ni pomenuto, a sigurno nije istaknuto da nas je napustio jedan velikan. 

"Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad", Nušić je osmislio tu uzrečicu i ona funkcioniše i sa Sokobanjom, kao što funkcioniše i sa ovim znamenitim Sokobanjcem, jer koliko god da čovek ima godina, kad god začuje njegov glas, hteo-ne hteo, mora se osetiti mladim i vratiti se u detinjstvo. Legenda LJubiša Bačić zvani Baja rođen je 30. decembra pre 99 godina.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".