На страници "Громаде филмске" изашао је занимљив текст о српском глумцу, песнику и преводиоцу, Љубиши Бачићу Баји, који је "позајмљивао" глас многим цртаним херојима - Петлу Софронију, Сими Страхоти, Елмеру Давежу... Он је написао и насловне нумере за серију "Бољи живот", а интересантно је и да је и сам глумио у истом остварењу. Симболично - клавир штимера! Јер, "нешто ипак ту не штима..."

Да ли случајно или намерно, аутор стихова песме "Бољи живот" у којој се каже да "нешто ипак ту не штима, живот није лото" је исти човек који игра штимера клавира у "Бољем животу", да је то у некој америчкој серији одрађено вероватно би било 1.000 текстова о томе како се пази на детаље и убацују се 'in-jokes', али без обзира на тај моменат битно је знати да је Љубиша Бачић написао нумеру коју је отпевао Дадо Топић, а битно је знати и још много других ствари о Љубиши Бачићу.

Фото: Архив Новости

 

 

Поносни Сокобањац рођен је у овом месту 1922. године и иако је у Нишу похађао гимназију, а после рата отишао за Београд, није заборавио родни крај и увек је истицао одакле је, такође је своје песме и приче писао на дијалекту који се користи у Источној Србији, чак упозоравајући читаоце да не купују књигу ако ће да се после жале како је слабо разумеју. У престоници је прво радио као новинар на Радио Београду, па се пребацио на глуму, такође се бавио музиком у то време и изводио француске шансоне и романсе. 

Рад с децом и за децу му је био посебно битан, то је кренуло још од РБ дана кад је спремао дечије радијске представе, а и касније се истоме вратио на телевизији у "На слово, на слово", "Хајде да растемо", "Хиљаду зашто" да би после дошао до дела каријере по ком је вероватно остао најпрепознатљивији, у питању је позајмљивање гласова цртаним јунацима.

Стара добра синхронизација, у тихом тону се још сасвим солидно чује оригинални глас на енглеском, а преко њега нешто јаче, свакако довољно јако за распознавање иду Никола Симић, Ђуза, Нада Блам и остали, али иде и Љубиша Бачић. Врло препознатљив глас, мало окорео, певљиво груб и растегнут, Бачић је блистао као петао Софроније, такође и као Баџа (или Кврга) из "Попаја", неколико ликова из "Нинџа корњача", Елмер Давеж итд, наравно ту се мора издвојити и "Лаку ноћ, децо" у ком је исто био незамењив.

 

 

Дакле, писао је, певао, синхронизовао, глумио у театру, али је богами доста глумио и пред камером. Укупно 65 улога што на филму, што на ТВ-у, у она дела која нисмо поменули спадају "Дилижанса снова", "Више од игре" (био поп у оба), "Врућ ветар" (две омање улоге), "Повратак отписаних", "Нешто између", "Докторка на селу", "Коресподенција" и још много тога.

Све су то само исечци његовог рада који је стварно импресиван, а још један интересантан податак је својевремено открио, може се рећи да би и тај податак данас више вредео пошто нас свакодневно хране статистикама "овај је први извео ово", "онај оно" и слично, Бачић је заиста био први, и то богами није безначајан пионирски подвиг.
"А знате ли да сам ја први певач код нас који је певао на телевизији? То је било педесетшесте, педесетседме, горе, код Цветкове механе, на смедеревском путу. Тамо је био као неки импровизовани студио, у баракама. Телевизори су били постављени само на неким уличним раскрсницама, нико још није имао телевизор. Е, ја сам певао своју шансону Песма о пертли. Пратио ме на хармоници Душко Радетић. После је то ушло као питање у један од оних квизова. И тај је човек знао: први је певач био Љубиша Бачић!" - испричао је у једном интервјуу.

Стихови за "Бољи живот" су класик, међутим и песма "А ја без тебе" коју је посветио Милени Дравић (отпевала Викторија) је такође позната, а ако се не сећате вести о његовој смрти, то је из разлога што је нажалост било важнијих вести тог дана. Бачић је преминуо 24. марта 1999. и сад је тешко сетити се, али могуће да у Дневнику и у новинама због почетка бомбардовања није ни поменуто, а сигурно није истакнуто да нас је напустио један великан. 

"Сокобања, Сокоград, дођеш стар, одеш млад", Нушић је осмислио ту узречицу и она функционише и са Сокобањом, као што функционише и са овим знаменитим Сокобањцем, јер колико год да човек има година, кад год зачује његов глас, хтео-не хтео, мора се осетити младим и вратити се у детињство. Легенда Љубиша Бачић звани Баја рођен је 30. децембра пре 99 година.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".