- Došli smo do zaključka da sve mere koje su do sada na snazi, trebalo bi da se nastave i u narednom periodu. Dakle, nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance... Što se tiče predstojećih praznika, generalni savet je da čuvate sebe i svoju porodicu. Što se tiče kovid propusnica, one su dale efekte - rekla je Darija Kisić Tepavčević nakon završene sednice Kriznog štaba

- Poslednjih dana kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo rast posebno u Beogradu - dodala je.

Foto: J. Nikolić

 

- Ono što se pokazalo da je ispravna odluka sa poslednje sednice Kriznog štaba, da ne dođe do ranijeg početka raspusta za đake. Za dva dana počinje raspust koji će trajati tri nedelje, pa pretpostavljamo da će to da utiče na epidemiološku situaciju. Međutim, tu je period slava, praznika, i zato moramo da budemo oprezni. Takođe, tu je i omikron soj. Iako prvi zaključci pokazuju da su kliničke slike zaraženih lakše, naravno da među zaraženima može biti i onih koji imaju težu sliku - objasnila je.

Na poslednjoj sednici u 2021. godini na dnevnom redu će biti tema o pojavi novog soja omikron, aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ali i o potencijalnim rizicima za vreme praznika, kao i eventualnim novim merama.

Epidemiološka kriva u našoj zemlji već neko vreme stagnira, a mišljenja su podeljena, jer neki epidemiolozi kažu da nas skok čeka sredinom januara, nakon praznika ali zbog dolaska novog soja, dok ima i onih lekara koji kažu da taj broj neće biti znatno veći.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".