- Дошли смо до закључка да све мере које су до сада на снази, требало би да се наставе и у наредном периоду. Дакле, ношење маске у затвореном простору, држање дистанце... Што се тиче предстојећих празника, генерални савет је да чувате себе и своју породицу. Што се тиче ковид пропусница, оне су дале ефекте - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић након завршене седнице Кризног штаба

- Последњих дана када су у питању апсолутни бројеви, бележимо раст посебно у Београду - додала је.

Фото: Ј. Николић

 

- Оно што се показало да је исправна одлука са последње седнице Кризног штаба, да не дође до ранијег почетка распуста за ђаке. За два дана почиње распуст који ће трајати три недеље, па претпостављамо да ће то да утиче на епидемиолошку ситуацију. Међутим, ту је период слава, празника, и зато морамо да будемо опрезни. Такође, ту је и омикрон сој. Иако први закључци показују да су клиничке слике заражених лакше, наравно да међу зараженима може бити и оних који имају тежу слику - објаснила је.

На последњој седници у 2021. години на дневном реду ће бити тема о појави новог соја омикрон, актуелној епидемиолошкој ситуацији, али и о потенцијалним ризицима за време празника, као и евентуалним новим мерама.

Епидемиолошка крива у нашој земљи већ неко време стагнира, а мишљења су подељена, јер неки епидемиолози кажу да нас скок чека средином јануара, након празника али због доласка новог соја, док има и оних лекара који кажу да тај број неће бити знатно већи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".