Наведено је да је НАТО у контакту са Русијом у вези са тим састанком.


- Као што је Северноатлантски савет нагласио у свом саопштењу од 16. децембра о ситуацији у и око Украјине, сваки дијалог са Русијом треба да се води на основу реципроцитета, да одговори на забринутост НАТО-а у вези са деловањем Русије, да се заснива на основним принципима и основним документима о европској безбедности и да се одржава паралелно са консултацијама са европским партнерима НАТО-а - рекли су у прес служби НАТО.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко изјавио је данас да су време и формат састанка Савета Русија-НАТО, као и састав руске делегације, у процесу разраде.

Грушко је истакао да је, пошто је реч о питањима војне безбедности, од суштинске важности да на састанку Савета НАТО-Русија учествују високи војни званичници.

Раније је саопштено да ће у Бриселу 12. и 13. јануара бити одржан састанак Војног комитета НАТО на нивоу начелника генералштабова држава чланица.

Тензије између Русије и НАТО порасле су због ситуације у Украјини. НАТО и САД оптужују Русију да гомила трупе на граници са том земљом и да припрема инвазију, док Москва истиче да би даље ширење Алијансе угрозило њену безбедност и тражи безбедносне гаранције од САД и НАТО.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".