Prvi savet je da koristite oštar nož. Tupi nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.

Foto: Profimedia

 

Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.

Foto: Profimedia

 

Ne secite koren

Najviše sumpornih supstanci nalazi se u korenu luka, pa ga režite oko korena, ali ne i sami koren.

Pojedini kuvari stave koru hleba u usta dok seckaju luk i tvrde da im to pomaže i sprečava suze.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".