Ричард Дашбах (84) осуђен је за сексуално злостављање девојчица о којима је, наводно, бринуо у сиротишту Топу Хонис. Суђење Дашбаху прво је ове врсте у овој врло католичкој нацији.

Дашбах је деценијама радио као мисионар у удаљеној енклави Оекусе где је 90их основао уточиште за децу без родитеља. Кроз Топу Хонис (Водич за живот) је од тада прошло стотине девојчица.

Свештеник, који је иначе рашчињен, је осуђен за сексуално злостављање деце, дечју порнографију и породично насиље и слична оптужница против њега подигнута је и у Сједињеним Државама.

Суђење у Источном Тимору почело је у фебруару али је више пута било одложено пре доношења пресуде прошлог месеца, преносе британски медији.

Активисти су поздравили пресуду и најавили да ће се жалити на њу како би Дашбах добио двоструко дужу затворску казну.

Са друге стране, осрамоћени свештеник је упркос свему - укључујући и сопствено признање из 2018. године, уживао снажну подршку истакнутих личности укључујући бившег председника Канана Гусмаоа.

Источни Тимор је "најкатоличкија" земља ван Ватикана и Дашбаха тамо цене због његове подршке независности ове малене државе у југоисточној Азији.

Више десетина девојчица пријавило је свештеника али је само девет сведочења узето у обзир. Током суђења, девојке и жене су се жалиле да им прете и нападају онлајн.

Девојке су испричале да би свако вече. Дашбах доводио једну девојчицу да му седи на крилу, док би их деца и особље окружили и молили се. Девојчица би онда са крила прешла у његов кревет где би је сексуално злостављао, а понекад и силовао и у све то укључивао и другу децу.

Ако буде осуђен у САД, Дашбах би могао да добије по 30 година затвора за сваку оптужницу али се за сада не зна да ли је Вашингтон тражио његово изручење. САД траже Дашбаха и због преваре једног од донатора.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".