Сматра се да је стонога, позната као Артхроплеура, била дуга више од 2,5 метара и тешка око 50 килограма

Фосил је први пут примећен 2018. године када је велики блок пешчара пао на плажу у заливу Ховик. Стонога ће догодине бити изложена у Сеџвик музеју у Кембриџу.

- Било је то потпуно случајно откриће - рекао је др Нил Дејвис, са Кембриџовог Одељења за науке о Земљи, који је анализирао фосил.

- Како је стена пала, напукла се и савршено открила фосил, који је један од наших бивших студената докторских студија случајно приметио док је пролазио - рекао је Дејвис.

У време када је џиновска стонога живела, пре 326 милиона година, североисток Енглеске имао је тропску климу.

 

Овај примерак је пронађен у старом речном каналу. Могуће је то заправо није фосил мртвог створења, већ егзоскелет који је одбачен како је огромна стонога расла.

- Ови џиновски фосил стонога ретко се проналазе, јер када једном угину, њихова тела имају тенденцију да се раздвоје, тако да је вероватно да је фосил заправо оклоп који је животиња одбацила док је расла - рекао је Дејвис.

- Још нисмо пронашли фосилизовану главу, тако да је тешко знати све о њима.

Једна ствар која се са сигурношћу може рећи је да, као и скоро све стоноге, ни ова није имала 1.000 ногу - истраживачи верују да је имала најмање 32, али је можда било и до 64.

Овај фосил је тек трећа откривена артхроплеура, и далеко је старији и вец́и од два претходна примерка која су оба пронађена у Немачкој.

Истраживачи верују да су се ове џиовске стоноге имале дијету са високим садржајем хранљивих материја што би објаснило како су толико нарасле. То је могло да знали да су јеле орашасте плодове, семенке, мала створења и водоземце.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".