Smatra se da je stonoga, poznata kao Arthropleura, bila duga više od 2,5 metara i teška oko 50 kilograma

Fosil je prvi put primećen 2018. godine kada je veliki blok peščara pao na plažu u zalivu Hovik. Stonoga će dogodine biti izložena u Sedžvik muzeju u Kembridžu.

- Bilo je to potpuno slučajno otkriće - rekao je dr Nil Dejvis, sa Kembridžovog Odeljenja za nauke o Zemlji, koji je analizirao fosil.

- Kako je stena pala, napukla se i savršeno otkrila fosil, koji je jedan od naših bivših studenata doktorskih studija slučajno primetio dok je prolazio - rekao je Dejvis.

U vreme kada je džinovska stonoga živela, pre 326 miliona godina, severoistok Engleske imao je tropsku klimu.

 

Ovaj primerak je pronađen u starom rečnom kanalu. Moguće je to zapravo nije fosil mrtvog stvorenja, već egzoskelet koji je odbačen kako je ogromna stonoga rasla.

- Ovi džinovski fosil stonoga retko se pronalaze, jer kada jednom uginu, njihova tela imaju tendenciju da se razdvoje, tako da je verovatno da je fosil zapravo oklop koji je životinja odbacila dok je rasla - rekao je Dejvis.

- Još nismo pronašli fosilizovanu glavu, tako da je teško znati sve o njima.

Jedna stvar koja se sa sigurnošću može reći je da, kao i skoro sve stonoge, ni ova nije imala 1.000 nogu - istraživači veruju da je imala najmanje 32, ali je možda bilo i do 64.

Ovaj fosil je tek treća otkrivena arthropleura, i daleko je stariji i veći od dva prethodna primerka koja su oba pronađena u Nemačkoj.

Istraživači veruju da su se ove džiovske stonoge imale dijetu sa visokim sadržajem hranljivih materija što bi objasnilo kako su toliko narasle. To je moglo da znali da su jele orašaste plodove, semenke, mala stvorenja i vodozemce.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".