Родитељи дечака којем је школа у Крапинским Топлицама забранила похађање наставе јер није желео да носи маску на ходнику тужили су школу.

Подсетимо, ради се о случају који је недељама заокупљао пажњу Хрватске, али и јавности у региону. Родитељи су тврдили да маска смета њиховом сину, а школа му је забранила похађање настава. Због тога су тужили школу, а суд је одлучио да је школа била у праву, јавља Телеграм.

"Дечак и његова породица нису доказали да би му ношење маске штетило здрављу"

Према неправоснажној пресуди суда у Златару, школа је ученику оправдано забранила похађање наставе. Суд у пресуди каже да је школа морала да поштује прописане епидемиолошке мере уведене због епидемије ковида-19, а дечак и његова породица нису доказали да би му ношење маске штетило здрављу.

Наиме, дечак је данима с оцем седео пред школом у Крапинским Топлицама јер га директор није пуштао да уђе без заштитне маске. Око школе окупљали су се и демонстранти, па је у више наврата позвана и полиција.

Фото: В. Данилов

 

 

У једном тренутку антимаскери су успели да упадну и у школску зграду, због чега су на крају ангажовани и чувари.

У једном тренутку 20. септембра чак се чинило да је договор постигнут јер је дечак ставио маску и отишао на наставу, међутим већ идући дан родитељи га с маском нису пустили у школу. Три дана касније, 24. септембра, поднели су тужбу против школе.

Тужбом су дечак и његови родитељи од суда тражили да донесе привремену меру и допусти ученику похађање наставе те да утврди да му је незаконито забрањен улазак у школу. Недуго након што су поднели тужбу, родитељи су дечака пребацили у другу школу.

Отац је и у судници скинуо маску

Његов отац током поступка чак је у судници скинуо маску, наставивши да исказује грађанску непослушност, те је тврдио да на почетку школске године нико није питао његовог сина да ли жели да носи маску или не.

- Основна школа Крапинске Топлице је од почетка школске године 2021./22, односно 6. септембра 2021. бранила ученику похађање образовно-наставног програма за осми разред. Он је желео да иде у школу, да учествује на настави, као и сви његови пријатељи из разреда, али ношење маске код њега доводи до озбиљног угрожавања његовог здравственог стања јер отежано дише и ствара му осећај гушења, смета му те осећа неотклоњиву потребу да намешта маску и додирује лице. Тиме повећава изглед за унос вируса у уста, нос или очи, тако да захтев за маском за лице њему школу чини несигурним окружењем - рекао је адвокат дечакове породице.

Фото: И. Маринковић

 

 

Рекао је како се проблем решавао преко медија уместо унутар школе, чиме је, према њиховом мишљењу, дечаку нарушена приватност.

Представници школе: Ученик и родитељи одбили лекарски преглед

Представници школе указивали су пак на то да ни дечак ни његови родитељи нису презентовали доказе да би ученику маска нарушавала здравље.

- Када је тражен лекарски преглед којим би се то утврдило, ученик и његова породица су га одбили - наглашено је. Подсетили су да је прошле школске године дечак уредно носио заштитну маску.

Шта је закључио суд?

Током процеса прочитани су и сви прописи којима је регулисано ношење заштитних маски у школама. У питању су упутства Министарства науке и образовања те Хрватског завода за јавно здравство, као и Одлука Владе РХ о начину извођења наставе у основним и средњим школама.

Сагледавши све, суд је донео неправоснажну пресуду којом је одбио дечакову тужбу против школе.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Тврдња ученика и његових родитеља да мера ношења маске није размерна у односу на дечакове здравствене и менталне потребе није током поступка примила позитивне резултате, јер нису доставили суду никакву веродостојну медицинску документацију, ни било какву другу документацију, нити потврду лекара, о томе да би за дечака ношење заштитне маске било медицински неприхватљиво због хроничних болести или других болесних стања.

По оцени овог суда мера ношења маски је размерна и представља равнотежу између та два супротстављена интереса тј. интереса дечака на неношење маске и интереса друштва да се заштити од ширења заразних болести. И пракса је до данас показала како ова заштитна мера уз све остале епидемиолошке мере доприноси смањењу ширења заразе и очувању здравља друштва у целини - стоји у неправоснажној пресуди на коју ученик и његова породица могу да уложе жалбу.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".