За везивање може да послужи каиш, гајтан или обичан канап, па чак и обичан дебљи конац. Обично се везују ноге или руке, па се други крај канапа завеже за сто или столицу.

Везивање на Детињце, Материце и Оце има вишеструку симболику. Најпре, симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.

Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно што је човек добро у свом животу учинио.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Штедљива и добро васпитана деца прикупе нешто средстава штедњом па за тај дан набаве неку част и "дреше" се онима који их вежу, односно поклоне им нешто - слаткиш, воће, неки ситан поклон... Након што су се откупила ситним даровима, родитељи децу одвежу.

Детињци посебно задовољство причињавају деци, која су главни актери свих дешавања, и која потпуно равноправно са одраслима учествују у прослави и организацији ових празника. Нарочиту радост поред самог везивања изазивају поклони који на крају увек заврше у дечијим рукама.

Фото: Профимедиа

 

На овај дан припрема се и ручак нешто свечанији и богатији него иначе, али обавезно храна треба да буде посна, јер празник пада у време Божићног поста. Потпуно у Божићном духу, основни смисао ових празника јесте окупљање породице и припрема за најрадоснији хришћански празник, Божић.

Српска Православна црква истиче значај да се деца уче празновању и симболици ових празника од малена, како би њихов значај постепено схватили и прихватили. Величина поклона није битна, може да буде нека ситница или воће. Важно је прослављати у здрављу и весељу и недозволити да се народни обичаји забораве и занемаре.

Детињци немају свој фиксни датум. Реч је о "клизном" празнику, па се датум одређује у односу на дан када је Божић. После њих, наредне недеље су Материце, а затим и Оци.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".