Међутим, већина католичких и протестантских цркава слави Божић 25. децембра, а у тој пракси су се придружиле и неке од православних земаља.

Обележава рођење Исуса Христа, а према грегоријанском календару, који су усвојиле цркве запада, слави се 25. децембра. Цркве које се придржавају јулијанског календара, Божић обележавају 7. јануара.

Православци који Божић славе 25. децембра

Међу најзапаженијим у нашој јавности је Грчка, која слави овај хришћански празник 25. децембра. Постоје мишљења да је то због тога што је ова земља усвојила ''западњачки'' календар. Међутим, Грчка, као и румунска и бугарска православна црква, време од 1924. рачунају по ревидираном јулијанском календару по предлогу југословенског научника Мулутина Миланковића. Сматра се најтачнијим календаром и тренутно се поклада са Григоријанским, али је разлика у томе што ће кроз неколико стотина година доћи до разлике и Григоријански ће морати да се мења.

На свеправославном конгресу 30. маја 1923. године у Цариграду, међутим, у Србији никада у пракси није заживео. Са Грчком то није случај.

Фото: З. Јовановић

 

Јануарски Божић

Српска православна црква Божић обележава 7. јануара, што је и пракса у већини православног света.

Православне државе бивше Југославије - Црна Гора и Северна Македонија такође славе Божић када и ми. Поред, југословнеских република, најмногољуднија православна држава Русија такође обележава Божић у јануару, као и Белорусија, Украјина, Грузија и Молдавија.

Ван европског континента, Божић се првог месеца нове године обележева и у Казахстану, Израелу у Азији.

Египат, где око 10 одсто чине Копти, Грци и Јермени, такође обележавају Божић у Јануару, а уз њих и Еритреја са преко 50 одсто хришћана, међу којима има и католика. У Етиопији је најмногољуднија група управо православна, те и они славе Божић 7. јануара.