Верници Српске православне цркве сутра обележавају крсну славу посвећену светом Николи, највећем доброчинитељу, заштитнику путника и домородаца, која се сматра и најмногобројнијом славом у Срба.

Многи обичаји везани су за сутрашњи дан, али постоје и неки везни за вече пред ову славу. Стари народни обичај каже да би домаћини већ данас морали да почну са припремама за госте које ће дочекивати сутра.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Постоји неписано правило да домаћини могу само да припремају храну, док се други кућни послови не смеју обављати дан пре и дан након славе. Сутра се, уз свећу и славски колач, као и Оче наш окупљају чланови породице, моле Богу и славе овог светитеља као свог заштитника. Неке нероткиње управо се Светом Николи моле за пород.

Свети Никола је и еснафска слава, он је заштитник лађара, сплавара, рибара и воденичара. Баш зато морнари на овај дан не испловљавају, па се ово зове и "водена слава", а верује се да не треба започињати ни путовања.

Фото: Ненад Живановић

 

Дух помагања и даривања сиромашних био је смисао и животно опредељење Светог Николе, па и сутра треба даривати оне који немају и помоћи им, баш као и децу, јер је Свети Никола волео децу и бринуо о њима, па их је стално даривао. Зато је традиција да се даривају ораси, лешници, јабуке и слаткиши стављањем у ципеле покрај кревета или у прозоре.

У народу влада веровање да је Свети Никола заштитник путника и сиротиње.

Дешава се да уколико отац дели славу синовима, један узме летњег, а други зимског Светог Николу.

(Новости Магазин)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".