Ову стравичнцу сцену препричала је суграђанка Славица Д. која је апеловала на родитеље да обрате пажњу.

- Апелујем на родитеље да контролишу садржаје које њихова деца гледају и изазове које спроводе са својим вршњацима. На кружном путу, група ђака основно школског узраста, јуче се такмичила ко ће претрчати улицу док колона пролази, тако да их камион не згази. Сцена је ужасна, где је човек који је возио нормалном брзином могао недужан да усмрти девојчицу. Престрављен је стао док се она смејала - написала је Славица Д.

Ужаснута оним што је видела, она је додала да је "недужан човек могао да ускрати своју породицу свог присуства".

Фото: Депозитфото

 

- Како би он доказао да је недужан, ко би га заштитио, како би објаснио тим родитељима да се дете бацило пред камион док су је вршњаци подржавали у изазову - пита се ова жена.

На основу коментара који су уследили, види се да је овај изазов заправо масован. Једна жена је навела да су се њој испречила деца од свега 10-11 година која су радила склекове насред коловоза.

- Била сам сведок сличног. Пре можда два-три месеца возила сам ауто од Диса ка хотелу "Морава". Двојица дечака су ишла средином улице, и док сам се приближавала један дечак је легао насред улице и почео да ради склекове. Та деца су ишла из школе "Ратко Митровић", можда су пети, шести разред. Страшно за гледати докле су деца спремна да иду - написала је она.

У другом коментару наведено је да су две девојчице, прво једна, па друга, легле преко пешачког прелаза и снимале се.

- Додуше, изабрале су слабо прометну улицу и чекале су да нема много возила, али без обзира на то, деловало је сулудо - упозорава се у овом коментару.

Социолошкиња Јелена Радовић упозорава да млади стално померају границе кад је реч о опасним изазовима на друштвеним мрежама, а да констатно померање граница говори да границу више и немамо.

- Изгубила се граница између тога шта је игра, а шта је изазов. Игра има потпуно другу конотацију. Игра би била да се такмиче ко ће кога више да насмеје, ко ће да исприча духовитији виц, ко ће да направи укуснији смути... Међутим, тинејџери желе већу популарност и на најразличитије начине померају границе на негативну страну. Све се своди на то: која је следећа опаснија ствар коју ћемо урадити - истиче Радовић.

Како објашњава, родитељи треба буду упознати са тим шта се дешава на друштвеним мрежама да би уопште могли да комуницирају са децом о томе.

Фото: И. Маринковић

 

- Не би било лоше да се ангажују инфлуенсери који ће говорити да су те ствари погрешне, као што су то Немци урадили, да шаљу добре и квалитетне поруке. Ипак су инфлуенсери узори младима, а ако имате војску квалитетних узора и идола, лошег садржаја ће бити све мање - закључује Радовић.

Колико изазови могу бити опасни показала је страшна трагедија која се догодила у јануару ове године. Дечак из Београда настрадао је док је учествовао у језивом "Блекаут" изазову на Тик-току.

"Блекаут" изазов

Реч је о екстремно опасном изазову који се брзо ширио међу тинејџерима и децом, а који подразумева снимање гушења каишом или рукама док се не падне у несвест, како би се осетили стање непосредно пред смрт. У истом изазову живот је изгубила и 10-годишња девојчица Антонела из Италије.

"Корона вирус" изазов

У овом изазову учесници лижу јавне површине како би доказали да не могу да се заразе корона вирусом. У Америци су особе које су објављивале овакве видее биле хапшене због угрожавања јавног здравља, а поједини учесници након изазова били су заражени вирусом.

"Пени" изазов

Овај изазов подразумева да се, при стављању пуњача за телефон у утичницу, између пуњача и утичнице постави кованица (пени). Циљ изазова је да се изазову варнице. Изазов су деца радила код куће, али и у школама где су се често дешавали пожари.

Избељивач изазов

„Помешајте избељивач, желатин, крему за бријање и средство за дезинфекцију руку и сипајте смесу у пластичну врећицу“, каже један од корисника ове апликације, уз обећање да ће вам се променити боја очију ако ово прислоните на око. Након испробавања овог изазова многа деца су пријавила крварење из очију, опекотине и ослабљен вид.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".