Рана анализа случајева омикрон и делта варијанти у Великој Британији показала је да је вакцина била мање ефикасна у заустављању новог соја. Међутим, трећа доза значајно је повећала заштиту, на око 75 посто.

Британска Агенција за здравствену безбедност објавила је да ће вакцина и даље вероватно пружити добру заштиту од тешког облика заразе који би иначе захтевао болничко лечење. Забринутост о слабијој ефикасности вакцине појавила се након открића омикрона, мутиране варијанте вируса.

Научници су анализирали податке из 581 случаја заражавања омикроном и хиљаду случајева заразе делтом како би израчунали колико су вакцине биле ефикасне против новог соја. Истраживање је показало велики пад ефикасности вакцине АстраЗенеке и значајан пад за две дозе Фајзера. Међутим, трећа доза повећала је заштиту од појаве симптома корона вируса на између 70 и 75 одсто.

Процењује се да ће више од половине свих новозаражених у Великој Британији бити заражено омикроном до средине децембра и да ће, ако се тај раст настави несметано, до краја ове године бити више од милион заражених.

Ове ране процене треба узимати с опрезом, али оне указују да неколико месеци након друге дозе вакцине постоји већи ризик од заразе омикроном у поређењу с делтом. Научници очекују да ће вакцине свеједно показати већу заштиту од озбиљних компликација те позивају људе да се вакцинишу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".