На почетку расправе, на којој ће се расправљати о истрагама и доказима, судија за претходни поступак Николас Гију је приметио да се на претходним конференцијама расправа у судници "разлила у лично интониране нападе између судија и тужилаца".

"То не бих волео да се одвија у судници и указујем на Кодекс понашнаја бранилаца и тужилаца у поступку, који су дужни да се понашају са дужним поштовањем према свим ученицима у поступку", навео је судија Гију.

Позвао их је да се уздрже од личног и агрсивог обраћања, као и личних коментара и критика.

У случају непридржавања тих начела и обавеза, судија је најавио да ће применити мере да то спречи.

Оптужени Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи прате конференцију преко видео везе из притворске јединице у Хагу, док су неки од њихових бранилаца у судници, а други такдоје прате конференцију путем видео везе.

На конференцији представници тужилаштва и њихови адвокати расправљаће о напретку поступка и обелодањивању доказа, истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења.

Тужилаштво је раније најавило да ће до 31. јануара 2022. године окончати обелодањивање својих доказа, а на конференцији ће бити позвано да се изјасни да ли тај датум остаје.

Судија је предвидео да се 10. статусна конференција одржи 4. фебруара.

Сва четвротица оптужених ухапшени су 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Тачи, који је био председник привремених приштинских институција, претходно је поднео оставку и предао се суду у Хагу.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине на 40 места на којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године, на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.