Представљамо 8 одличних савета како да вам се не заледи ни стакло, ни врата, а ни брава и како решити проблем ако се то догоди:

1. Бирајте исток

Ако имате могућности, увек аутомобил паркирајте тако да предњи део буде окренут на исток. Тако ће први јутарњи зраци сунца полако отапати лед на ветробранском стаклу.

2. Помаже алкохол и сапун

Направите течност за одлеђивање стакала коју ћете ујутро само попрскати по леду. У боцу ставите литар алкохола, децилитар воде и 1 кашичицу детерџента за прање судова. Добро промућкајте. Постоји још један добар рецепт - у боцу с распршивачем сипајте алкохол и воду у размери 2:1 (две трећине алкохола и трећина воде).

3. Заштитите браве од леда

Најбоља заштита је спреј намењен баш овоме, а ако брава заледи, кључ загрејте упаљачем и успећете да откључате.

4. Да се врата не заледе

Премажите гуму око врата аутомобила неком масноћом. То може бити глицерин, вазелин, јестиво биљно уље итд. Урадите то чим изађете из возила како би наредног јутра без проблема отворили врата.

Како да извучете ауто заглављен у снегу: Сваки возач мора да зна!

5. Снађите се

Ако се нађете негде у граду, стакла вам се заледе, а код себе немате ни спреј, ни топлу воду ни стругалицу - посегните за банковном картицом и остружите лед. То ће ићи мало спорије, али ипак ћете након неког времена моћи да седнете у ауто и одезете се кући.

6. Чарапе на брисаче

Да, добро сте прочитали. Навуците старе чарапе на брисаче како их ујутро не бисте нашли "залепљене" за залеђено стакло. Или, једноставно их подигните да не стоје на стаклу па се неће ни залепити.

7. Заштита за ретровизоре

Спољашњи ретровизори на аутомобилу неће се заледити ако на њих ставите пластичне кесе. Можете их обмотати и гуменом траком.

8. Ставите картон на стакла

Ово је одличан начин превенције да се стакла на ауту уопште не заледе који возачи често користе. Уместо картона можете ставити и стари пешкир.

ОПРЕЗ!

Залеђена стакла никада не поливајте врућом водом јер могу да попуцају, посебно ако већ имају мања оштећења, упозоравају стручњаци. Паметнији избор је млака вода коју на стакло треба нанети крпом.

(24сата.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".