Ово је поручио председник Србије Александар Вучић истичући да би наша земља била у паклу да нема тога. Он је најавио да ће, због енергетске кризе, држава настојати да купи све што буде могла од додатних извора и да ће ширити гасно складиште.

- Капацитети су проблем, да ли можемо да имамо довољне количине - објаснио је Вучић. - Додатни блок у Костолцу, са 350 мегавата, касни. Биће готов у првом кварталу 2023. године, и тада ће наша земља имати озбиљну предност. Босна и Херцеговина, која нема толико проблема са струјом, морала је од Србије да купи мању количину по високој цени.

Председник очекује добре резултате од додатног разговора са руским партнерима, не само за основну цену плавог енергента за количине које су већ потврђене, већ и за оне које ћемо морати да докупљујемо.

- Имамо уговорену количину од две милијарде кубних метара гаса годишње, а од 1. јануара до краја маја по уговору нам припада 920 милиона кубика по цени од 270 долара - објаснио је Вучић. - Ипак, потрошићемо 1,2 или 1,3 милијарде, тако да ћемо морати да набавимо још, како бисмо надоместили ту разлику. Када температура буде испод нуле, Србија ће дневно трошити и до 14 милиона кубних метара.

У складишту Банатски Двор, како наводи, имамо 60 милиона кубика гаса. Он истиче да је највећи проблем што плавог горива нема довољно на тржишту, као и то што се на берзи купује по цени од 1.250 долара, а са транспортом је то више од 1.300 долара за 1.000 кубика.

- Замислите да на дневном нивоу треба да докупљујемо четири или пет милиона кубика гаса, колико је то велики трошак за државу - нагласио је Вучић. - Свет се политички затвара и ми треба да се снађемо и зато тражимо решење. Све што будемо могли, купићемо било где.

Он је указао и да Србија треба да повећа резерве нафте. Говорећи о ситуацији са струјом на европском тржишту, Вучић је истакао да ни Немци нису избацили угаљ, а да су Енглези, чим им је зафалило, одмах подигли све термоелектране.

ЕВРОПА СТРЕПИ

ЗИМА у европским државама може бити тешка, јер је цена гаса веома висока, рекао је заменик пољског енергетског концерна ПГНиГ, Пшемислав Вацлавски, на маргинама 23. Светског нафтног конгреса који се одржава у Хјустону.

- Потражња је много већа од понуде - казао је Вацлавски за "Спутњик". - Постоји ризик да ће зима бити тешка. Складишта гаса у западној Европи су слабо попуњена, што подиже његову цену на рекордни ниво.

СВЕТ ЋЕ СЕ "ЗАЛЕДИТИ" ОД ЦЕНЕ

ЦЕНЕ гаса и нафте могле би да достигну нови максимум на светском тржишту, ако се оствари прогноза о хладној зими, оцењује директор за инвестиције Саксо банке Стин Јакобсен:

- Мислим да ћемо ове зиме бити сведоци врхунца енергетске кризе. Тако нешто нисмо доживели од 1973. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".