У обраћању новинарима заједно са новим немачким канцеларом Олафом Шолцом председница Комисије је данас рекла да ЕУ жели добре односе са Русијом, али да они зависе од тога како ће се Москва понашати.


- Желимо деескалацију и прекид сваке агресије против руских суседа. У супротном Европска унија ће настојати да појача своје санкције и предузме друге мере у економском и финансијском сектору, у договору са нашим партнерима - саопштила је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Она је нагласила да Брисел жели добре односе са Русијом, али да то зависи пре свега од Москве, која како је рекла заузима претећи став према својим суседима и тако подрива безбедност Европе.

Председница Комисије је поручила и да би руска агресија на Украјину имала своју цену, али није желелеа да директно каже да ли би такав потез Москве покренуо санкције ЕУ против руског гасовода Северни ток 2.

- Као Комисија ЕУ, од Европског савета смо у јуну добили задужење да развијемо опције за Русију и то смо сада урадили. Свака агресија мора да има цену, зато ћемо те опције саопштити Русији, али их нећемо износити у јавност - рекла је фон дер Лајен.

Она је нагласила и да се Комисија води важним принципом да енергија не може бити средство за вршење притиска и да европска енергетска безбедност мора бити гарантована.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".