Невакцинисани ће остати у локдауну, потврдио је нови канцелар Карл Нехамер.

- За све невакцинисане погођене чињеницом да су у локдауну, ту је јасна понуда: можете изаћи ако искористите прилику да се вакцинишете - рекао је Нехамер и додао да је циљ локдауна да се што више људи охрабри да прими прву дозу.

Одлука владе подразумева прелазак са јединствених мера на националном нивоу на специфичне за девет покрајина. Да ствар буде још више збуњујућа, брзо отварање укључује западне покрајине Ворарлберг и Тирол, које имају највећу односно четврту инциденцију ковида-19 у земљи.

- Неке покрајине ће деловати постепено како време буде одмицало, а Бургенланд, Ворарлберг и Тирол ће одмах усвојити националну одлуку - рекао је гувернер Тирола Гинтер Платер на заједничкој конференцији за новинаре са канцеларом Карлом Нехамером и министром здравља Волфгангом Муекштајном.

Форарлберг и Тирол су алпске аустријске савезне државе које у великој мери зависе од зимског туризма. Хотели широм Аустрије затворени су због затварања, иако су ски стазе остале отворене.

Неке покрајине напуштају строге мере

Аустрија је затворена пре две недеље због рекордног броја случајева коронавируса. Инфекције су у међувремену пале, али број пацијената на интензивној нези и даље расте.

Влада је обећала да локдаун неће трајати дуже од 20 дана, а тај период истиче у недељу.

Горња Аустрија, која је дуго била најтеже погођена пандемијом и која се граничи са Немачком и Чешком, остаје затворена до 17. децембра.

Престоница Беч ће само недељу дана након укидања националног локдауна дозволити отварање кафића и ресторана, а све продавнице и божићни сајмови биће отворени у понедељак.

Аустријски медији преносе да ће у петак, 17. децембра, слично учинити још три савезне државе и отворити само хотеле и ресторане.

(Курир)