Председница Европске Централне Банке Кристин Лагард изјавила је да су изгледи за повећање каматних стопа следеће године мало вероватни, али је рекла да ће брзо предузети мере за борбу против повишене инфлације, уколико то буде неопходно.

У преводу, и следеће године не би требало рачунати на веће камате и рате на кредите у Србији. Практично еурибор који је сада испод нуле, могао би ту да остане и наредних 12 месеци, а то значи да би сви грађани који имају кредите везане за еурибор (а то је највећи број зајмова у Србији) могу да буду спокојни и целу 2022.

- Еурибор ће бити на овим нивоима сигурно и наредну годину. Шта ће бити после тешко је и преурањено у овом моменту прецизирати. Оно на шта ми у банци рачунамо јесте да би до неког раста могло да се деси кроз две до три године - рекао нам је незванично члан извршног одбора у једној банци.

А, све се наиме, врти око еурибора, камате за који су везани сви домаћи кредити и који је пре десет и више година укупну камату на зајмове у Србији дизао и до 5 процента. У међувремену, Еурибор је почео значајно да пада - у минус је ушао још 2016. године, и на том нивоу је и данас.

О његовом утицају можда најбоље говори следећи пример. Евентуални скок Еурибора на 1,5 процента могао би данашњу рату кредита од 267 евра да повећа на 316 евра, односно 49 евра месечно више.

Многи, пак, оцењују да се златно доба ниских камата, како га називају поједини домаћи стручњаци, са глобалном политиком извесно ближи крају.

Огласио се и ММФ

На могући раст камата, али не одмах, недавно је упозорила и Кристалина Георгијева, председница Међународног монетарног фонда (ММФ), која је наговестила да би свет требало да се припреми за растуће каматне стопе.

Иначе, камате на стамбене кредите данас су мање од око 3 одсто, а пре десет година биле су и дупло веће. Камата на кеш кредите истовремено је око 10 одсто у просеку, а била је и већа од 15 процената. Поједине банке дају и много мање камате, посебно уколико се захтеви подносе онлине, па није немогуће да вам банка на годину дана да 100.000 динара, а да јој на крају морате вратити тек нешто више од 102.000.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".