Епидемиолог указује да због новог соја не треба паничити, јер прва истраживања из Јужне Африке показују да га карактеришу углавном благи симптоми.

"Подаци из Јужне Африке упућују на то да добијамо једну варијанту коронавируса која ће давати далеко више асимптоматских случајева", рекао је Кон за ТВ Прва.

Други утисак је, додаје, да се брзо шири, јер је већ регистрован у више од 40 земаља за кратко време.

Кон је указао да слика о омикрону још није комплетана, те да треба сачекати још недељу до две дана и видети како ће се понашати у Европи.

Истиче да није необично да ће та нова варијанта постати доминантна у популацији, додајући да поједини сматрају да ће за три месеца половина инфицираних бити заражена делта сојем, а друга половина омикроном.

Фото: Танјуг/ Влада републике Србије, Слободан Миљевић

 

И у овом случају, додаје Кон, према анализама из Јужне Африке очиглено је да вакцинација делује.

"Вакцинација остаје главни начин борбе против коронавируса", каже Кон и додаје да и даље се треба штити маском, физичком дистанцом и дезинфекцијом.

Упитан да ли је за обавезну вакцинацију против коронавируса, с обзиром да је Аустрија једна од првих земаља која је то увела, Кон је изјавио да Србија увелико има обавезну имунизацију за здравствене раднике која је регулисана законом, али да се у овој ситуацији није применило.

"Није се примењивало ни раније", каже Кон и додаје да је он увек за то да стопа вакцинисаних буде висока, те да не може да буде против неке мере која повећава вакцинацију.

"Ја сам више пута то изражавао и јасно сам опредељен да је обавезна вакцинација за здравствене раднике нешто што је нужно, морално и етички, али и неприхватљиво да није обавезно", рекао је Кон.

Фото: РТС принтскрин

 

У истом гостовању за ТВ Прва, вирусолог Миланко Шеклер рекао је да регистовање нових вируса ради Медицински факултет и додао да претпостваља да нема случајева заразе омикрон сојем код нас, с обзиром да се факлутет није оглашавао.

Он је казао да подаци стручњака из Јужне Африке показују да у болницама у регији у којој је нови сој откривен није хоспитализован велики број пацијената заражених новим сојем, да они углавном имају благе симптоме и да је просечно време у болници 2,8 дана.

Шеклер је казао да су хоспитализовани углавном невакцинисани, што значи да вакцине раде, али да и невакцинисани имају благе симптоме.

Истакао је да због новог соја не треба паничити, јер први резултати показују да полако долази до дестабилизације вируса и да његова патогеност пада.