Америчко Министарство саобраћаја увело је нова правила која захтевају од авио-компанија да унапред објаве накнаде путницима и наложило брзе повраћаје готовине за отказане летове, одложени пртљаг или нефункционалне услуге као што је вај-фај.

Правила, која су била у изради скоро три године, захтевају од авио-компанија и агенција за продају карата да унапред саопште додатне накнаде за услугу уз пуну цену, када се информације о цени карте и распореду путовања први пут објаве на мрежи, преноси Ројтерс.

Правила повраћаја важе за отказане летове од стране превозника без обзира на разлог, укључујући и временске прилике, али путници немају право на повраћај новца у случају замене резервације или путовања другим летом.

Влада ће, такође, захтевати од авио-компанија да рефундирају накнаде за пртљаг ако торбе не буду испоручене у року од 12 сати од доласка домаћих летова или 15 до 30 сати од доласка међународних летова, као и за услуге које не функционишу или се не пружају.

Авио-компаније морају одмах и аутоматски да врате новац ако се летови откажу.

Амерички председник Џо Бајден, који је више пута критиковао авио-индустрију у последње две године, рекао је данас да оне пречесто одуговлаче повраћај новца или "оштећују људе безвредним накнадама“.

Он наводи да ће нова правила обезбедити аутоматско враћање новца путницима које им дугују авио превозници и заштитити их од изненадних накнада.

(Курир/реутерс.цом)

БОНУС ВИДЕО: