На помен имена Велибора Џаровског буде се различите асоцијације од Вардара до Триглава.

Једни га памте као успешног естрадног и спортског менаџера, други као великог махера и лафа, трећи ће рећи да таквог сплеткароша ови простори не памте.

Безброј урбаних легенди је последњих деценија колало о харизматичном Македонцу, који је после краће болести преминуо у 75. години.

Фото: АТА имагес

 

 

Као менаџер, заступао је неке од највећих звезда бивше Југославије: Здравка Чолића, Мишу Ковача, “Бијело дугме”, Терезу Кесовију... Први менаџерски уговор потписао је 1979. са Оливером Драгојевићем.

Био је некрунисани “краљ намештаљки”, што се нарочито односило на фудбалске утакмице. Због мешетарења је три пута завршавао у затвору.

Чувени Џаро чак се није ни трудио да сакрије своје “радове”. По сопственом признању, наместио је око 80 утакмица и 30 фестивала, што музичких, што избора за мис. Чак је написао и сценарио по свом животу за представу која се играла у македонском Народном позоришту.

Био је толико харизматичан да је, наводно, Јосип Броз Тито једном рекао: “Њега немојте дирати. Па, он то ради на симпатичан начин.”

– Ваљда је прочитао чланак о мени у коме је писало да сам највећи режисер у титоизму, после чега је кроз смех констатовао како је мислио да од њега нема већег режисера. Реванширао сам му се тако што сам лично организовао да једне године штафета крене из рудника Стари трг. То је само мени могло да падне на памет – рекао је Џаровски једном приликом.

(Хелло)

БОНУС ВИДЕО: