Никола Роквић је на својеврсно ходочашће пут Грчке кренуо са хуманим разлогом - да помогне превасходно деци оболелој од рака.

Певач на Инстаграму извештава пратиоце како напредује његов подвиг, саопштио је да дневно прелази око 33 километара, а да му је крајњи циљ да скупи 200.000 евра за реновирање Дечје онкологије и куповину апарата за дијагностивиковање канцера мозга код деце.

Певач на путу за Грчку је већ четврти дан, а за само два дана упео је да скупи 2 милиона динара, међутим, многи су се запитали зашто се Никола одлучио баш за манастир Светог Нектарија Егинског.

Свети Нектарије Егински је био православни теолог и светитељ. Сматра се великим исцелитељем и чудотворцем.

У неколико година након тога је рукоположен у чин свештеника, затим примио чин архимандрита, постао секретар Александријске патријаршије и изабран за митрополита Пентаполског. Између 1894. и 1908. године водио је теолошку школу у Атини, а онда се пензионисао. Своје дане у пензији је провео у Тројичком манастиру у Егини, по којој је и добио назив Егински. Постоји предање да је Нектарије дошао на Егину да нађе место на ком ће подићи манастир, да су му се јавили Свети Мина и Свети Дионисије Закитонски који су му показали место на ком је некада давно био манастир и он је одлучио да га подигне баш ту.

Свети Нектарије Егински

Рођен је у Тракији 1. октобра 1846. године. Од своје 20. године је почео да ради као учитељ у граду Хиосу, а после 10 година службе се замонашио и узео име Лазар. 1885. године је примио монашки постриг под именом Нектарије (“напитак бесмртника”). Наредних година је живео у Атини, где је и дипломирао на Богословском факултету.

Свети Нектарије Егински преминуо је у болници у Атини 1920. године, претпоставља се од рака простате. Канонизован је од стране Цариградске патријаршије 1961. године и био је последњи канонизован светитељ грчке православне цркве.

Постоје бројна сведочења о томе да су се дешавала чуда над његовим моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи и да помажу онима који болују од тешких болести.

Верници који су из Егине често говоре да им је долазио у сан и давао савете везане за брже оздрављење. Верници у манастир долазе да се поклоне Светом Нектарију и да на његовим моштима освете јастучницу, пешкир или шал, који би након тога болесници требало да носе.

Манастир се налази на готово највишој тачки острва. То је комплекс који се састоји од манастира Свете Тројице, нове цркве, ћелије у којој је Свети Нектарије Егински боравио, капеле и конака. У новој велелепној цркви се налази његове мошти, у сребрном саркофагу. Црква је зграђена у византијском стилу, са великом полукружном куполом и два звоника.

Овде верници долазе да се поклоне и да освештају предмете које су донели полагањем на саркофаг. Унутра се налазе и бројне иконе, а посебно се истиче икона Светог Нектарија, украшена златним и сребрним плочицама, које Грци приносе са молбом за оздрављење. У манастиру Свете Тројице налази се светитељева глава, као и део моштију.

Од 2017. године делић моштију благословом и љубављу владике Георгија из Словачке стигао је у манастир Тумане.

- Посебну радост за наш манастир представљају мошти Светог Нектарија Егинског, које смо неочекивано добили на дар од владике Георгија из Словачке. Светог Нектарија наше братство изузетно поштује као великог чудотворца и светитеља блиског нашем времену. Од 2017. године манастир Тумане чува делић моштију ово великог новојављеној Светитеља. Свети Нектарије Егински је безмало наш савременик, човек XX века који је засијао својим врлинским животом, својим подвигом и пре свега својим трпљењем и као такав је препознат у време земнога живота као Свети човек, ал посебно по свом упокојењу. Између осталог изузетно је поштован диљем правосваља као светитељ који заступа верни народ који болује од најтежих болести карцинома и леукемије, те је с тога његов спомен раширен по читавом свету. Део моштију Светог Нектарија трајно се чува у манастиру Тумане и увек је доступан за целивање па су сви када ко жели, може и хоће добро дошли да се поклоне овом великом угоднику Божјем, рекао је архимандрит Димитрије, игуман манстира Тумане.

Како донирати новац?

Динарски текући рачин:

170003006643400078

Девизни текући рачун

ЕУР РС35-70003006643400-75

УСД РС35-70003006643400272

ГБП РС35-70003006643400466