Предлог закона је одобрен са 68 за 28 гласова у Представничком дому Тенесија, којим доминирају републиканци. Државни Сенат усвојио је закон раније овог месеца.

У Тенесију се води жестока дебата о законима о оружју од прошлогодишње пуцњаве у школи у Нешвилу у којој је убијено троје деце и три одрасла члана особља. Неки од демократа из Представничког дома помогли су у вођењу протеста у престоници, што је довело до њиховог кратког избацивања из законодавног тела прошле године.

"Ово је ужасан дан за Тенеси"

- Ово је ужасан дан за Тенеси, нашу децу, наше наставнике и наше заједнице - написао је на друштвеним мрежама Џастин Пирсон, демократа који је прошле године изгласан из Представничког дома, а затим поново изабран.

- Уместо да заштите децу, опет су заштитили оружје! - каже Пирсон.

Републиканци и други конзервативци често су позивали на наоружавање наставника као одговор на бројне пуцњаве у школама које су се догодиле у САД у последњих 25 година. Заговорници ових мера тврде да наоружани наставници одвраћају потенцијалне школске стрелце. Противници кажу да ће оружје у школама вероватно довести само до трагичних случајних пуцњава.

Идентитет наставника или особља које носи оружје неће бити јавно објављен.

Отприлике половина свих америчких држава дозвољава наставницима или другим запосленима у школама да носе ватрено оружје на школском терену, према законском центру Гифордс, групи за безбедност оружја. Према закону Тенесија, свака особа која жели да носи скривени пиштољ у школи мора да заврши најмање 40 сати школске полицијске обуке. Трошкове обуке, заједно са ватреним оружјем, сноси појединац.

Према закону, идентитет наставника или члана особља који носи оружје не би био јаван. Директори школа морају дати одобрење да особа носи оружје, а шефови локалне полиције морају бити обавештени о идентитету носиоца.

БОНУС ВИДЕО