Професионални кувари којима се много пута догодило да пресоле неко јело имају одличне савете за вас.

Сазнаћете како да неутралишете со у месу, супама, поврћу, умацима.

Спас за преслану супу

Најједноставније је да додате мало воде и прокувате пар минута. Али, ова метода може бити добра само ако сте мрвицу пресолили супу па не треба да додајете пуно воде.

Ставите пиринач у супу и прокувајте. Пиринач ће упити вишак соли.

Додајте мало шећера у супу, сачекајте да се отопи па пробајте. Понављајте поступак док укус соли не постане прихватљив.

Намирнице као што су кромпир, њоке, или тесто помажу да се апсорбује вишак соли. На пример, убаците огуљен крумпир, и кувајте га 10 до 15 минута па га извадите. Упиће вишак соли, а неће покварити укус јелу. Њоке и тестенину додајте само ако по рецепту могу у супу.

Спасите пресољено месо

Кисела павлака може спасити јело од меса ако сте га пресолили. Ставите месо у посуду са киселом павлаком и оставите да се хлади. Ако сте пресолили млевено месо, додајте ситно сецкани купус, тиквицу или нарендајте сирови кромпир у смесу. Со ће се мање осетити, а јело ће бити сочно.

Преслано поврће? И за то постоји трик

Сос од поврћа спасићете парадајзом. Ситно га насецкајте у јело и прокувајте. Вишак соли из куваног поврћа уклонићете тако што ћете га залити несланом врућом водом и кувати неколико минута.

БОНУС ВИДЕО