Иако их виђамо рашрткане у гајбицама на пијацама или у маркетима, ипак једна сорта нам долази у пластичној фолији. У питању је енглески краставац. Због чега су ови краставци обавијени целофаном?

У последње време све више се говори о штетности пластике на здравље. Бројна истраживања показују како микропластика може да заврши у нашем организму. Због чега се онда краставци продају у провидној фолији? Ово су 3 разлога:

1. Пластична фолија помаже да задржи влагу

Како Кењи Лопез-Алт истиче у својој књизи The Food Lab, енглески краставци имају танку кору. То их чини подложним губитку влаге док су на полицама са намирницама. Пластична фолија пружа кори да задржи влагу и свежину унутар краставца, наводи "Simply Recipes".

2. Пластична фолија спречава огреботине

Проблем са енглеским краставцима са танком кором је њихова склоност да буду оштећени приликом транспорта. Не само да купци више воле неоштећене производе, ове избочине и огреботине могу да доведу до буђи и трулежа, што је један од разлога зашто ФДА препоручује куповину воћа и поврћа које није изломљено или оштећено.

3. Пластична фолија задржава кисеоник који изазива пропадање

Веровали или не, кисеоник убрзава кварење хране јер већини микроорганизама је потребан кисеоник за раст и размножавање. Кисеоник такође изазива оксидацију, која краставце постаје браон. Баш као што пластични омотач око енглеских краставаца задржава влагу, такође задржава кисеоник напољу, чиме успорава брзину пропадања.

Данас се компаније труде да развију алтернативу штетној пластици које су еколошки прихватљиве. На тај начин смањује се потрршња пластике која све чешће заврши у природи, али и у нашем организму.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: