Путер је вековима био основна намирница у исхрани, много пре него што је маргарин дошао на сцену. Међутим, средином 20. века људи су почели да замењују путер маргарином, због све чешћих упозорења из медицинских кругова да су све масти лоше за наше здравље, пише Би-Би-Си.

Прехрамбена индустрија је одговорила тако што је произвела верзије са ниским садржајем масти, а смернице за исхрану су говориле људима да смање унос масти.

Убрзо након тога, пажња се сузила на засићене масти, а не на све врсте масти.

Фото: Shutterstock

 

 

- Од педесетих година прошлог века, полако се појавио концепт да су засићене масти највећи кривац и да их треба заменити полинезасићеним мастима, каже професорка Нита Фороухи, са Универзитета у Кембриџу.

Сада се прича потпуно преокренула. "У Аустралији је последњих година дошло до пораста конзумирања путера у поређењу са маргарином. Постоји доста забуне око путера, укључујући и врсте масти, тако да су се људи можда вратили да једу оно што им се више свиђа. Али свакако би помогло ако људи разумеју шта истраживања говоре", каже професорка Клер Колинс, професорка исхране и дијететике на Универзитету Њукасл у Аустралији.

Фото: Профимедиа

 

 

Коначна пресуда - маргарин или путер

- Мање је доказа који показују ефекте маргарина на наше здравље јер, док профил хранљивих састојака путера веома мало варира од земље до земље, маргарин има ширу дефиницију и временом се мењао. Када истраживачи спроводе дугорочне студије, они анализирају обрасце исхране људи током више деценија, каже професорка Фороухи.

Иако постоји много мање истраживања о маргарину, додаје професорка, храна са мање засићених масти је боља опција.

Наши дугорочни обрасци исхране су заиста важни, кажу стручњаци, као и укупна количина засићених масти које једемо током недеља и месеци.

- Суштина је да све зависи од количине. Ако једном недељно намажете путер богатог укуса на тост, а остатак ваше исхране је здрав и избалансиран, вероватно није важно. Али вероватно је да не радимо тако. У свакодневној исхрани често једемо храну богату угљеним хирдатима, а сиромашну хранљивим материјама. Довољно је само да уђете у продавницу и погледате број ствари које су унапред припремљене. Више не кувамо, нити купујемо довољно воћа и поврћа, тако да нисмо ни свесни колико масти уносимо, истиче Клер Колинс, професорка исхране и дијететике на Универзитету Њукасл у Аустралији.

Додаје и да то који ћемо намаз одабрати треба да се заснива на нашим личним здравственим потребама.

- Не морате да будете детектив да бисте утврдили шта је најбоље за вас. Размислите о својим главним здравственим потребама и поређајте све ознаке намаза које иначе бирате и упоредите их, саветује дијететичарка.

Једна од предности маргарина у односу на путер, напомиње Колинсова, је и то што је лакше користити мање намаза.

- Када узмете путер са високим садржајем масти из фрижидера, треба вам чекић да га разбијете и намажете, и на крају имате огромне комаде по хлебу.

На крају крајева, који намаз сте одабрали само је један део укупне нутритивне слагалице. Другим речима – можда је важније оно на шта стављате намаз - да ли је на кроасану, интегралном хлебу, кокицама.

Док се путер сматра "прерађеним кулинарским састојком", маргарин је ултра-прерађена храна, према најчешће коришћеном систему класификације прерађене хране.

(Б92)

БОНУС ВИДЕО: