Породица Гети једна је од најбогатијих свих времена. Имали су славу и богатство, али и бројне трагедије због којих се неретко о њима говорило као о уклетој фамилији. Организатори злочина били су чланови злогласне 'Ндрангхете', калабријске организације која је била повезана с мафијом. Није то био први случај да 'Ндрангхета' отима људе ради откупнине, али у овом случају су очекивали огроман профит.

Фото: Профимедиа

 

Радило се о томе да је отети 16-годишњак био унук Џона Пола Гетија, главе једне од најбогатијих породица тог времена и оснивача Геттy Оил Цомпанy. Отмичари су тражили откупнину од 17 милиона долара. Био је то значајан износ новца, поготово у оно време, али не и недостижан за деда Гетија ИИИ који је био милијардер.

Ипак, богати деда одбио је да плати тражени износ, а своју одлуку је правдао речима да има још 14 унучади, а у случају да отмичарима плати и један новчић, имао би 14 отетих унучади. Након неколико месеци мафијаши су одлучили да докажу да су били озбиљни у својим намерама.

Дечаку су одсекли уво и прамен косе што су као доказ послали локалним новинама. Написали су и поруку у којој су поручили да породица има 10 дана за плаћање или ће у супротном Гетија ИИИ 'добити' у комадима. Након што је богати деда ипак одлучио да плати откупнину, свота је смањена на 2,7 милиона долара.

Новац је требао да достави Гетијев правни менаџер, Флечер Чејс. Мушкарац је 12. децембра однео новац на унапред договорено место, али дечак је пуштен тек неколико дана касније. Мафијаши су унука шкртог милијардера држали пет месеци у заточеништву.

Фото: Профимедиа

 

Након што је откупнина плаћена, дечак је пуштен и остављен на бензинској пумпи у Италији 15. децембра 1973. Након што је дечак пуштен, полиција је ухапсила девет чланова 'Ндрангхете', криминалне групе која је држала Гетија ИИИ. Ипак, нитко од шефова злогласне групе није ухваћен.

Несретни унук од трауме се никада није опоравио те је завршио као наркоман. 1981., кад је имао само 25 година, доживео је мождани удар због предозирања и остао је слеп, непокретан и нем.

Био је прикован за инвалидска колица, а преминуо је 2011. у 55. години након застоја рада виталних органа.