- Једна, наизглед безазлена ситуација… Враћао сам се са наступа из Тивта, хватао сам трајект из Лепетана, а возио сам позајмљен аутомобил који има српске табле, јер је мој аутомобил био на поправци. Поред мене су се зауставила три аутомобила италијанских таблица, из једног су изашла три човека, два момка и један онако, озбиљнијих година који је почео гласно да ме псује на албанском језику, почео је причу Дејан и наставио:

- Устао је, изашао из кола, а уз то је и пљувао неколико пута, онако театрално, по мом аутомобилу. У почетку ми није било јасно шта се дешава, чуо сам галаму и гледао у свој телефон, што би се рекло гледао сам своја посла. Међутим, ми смо такав народ да из сваког језика покупимо нешто тако да сам ја научио албанске псовке и успео сам да га разумем. Псовао ми је српску мајку, али сам успео да останем прибран иако је у мени, у првом моменту прорадило оно никшићко да би излетео из кола и обрачунао се физички.

Фото:Принтсцреен/Јутјуб/Никаднијекасно

 

 

Иако му је мало фалило да плане, успео је да остане прибран и игнорише увреде на националној основи, али и да потражи помоћ од стручних лица.

- Имајући у виду да у таквим ситуацијама треба да проради рацио, успео сам да се понесем рационално. Позвао сам полицију. Ми смо у том тренутку чекали трајект на страни Лепетана и као за баксуз није било другог аутомобила, само та три, италијанских таблица. Да сам нешто покушао неславно бих завршио сигурно. Да сам Чак Норис 10 људи је пуно да се обрачунаш, шалим се наравно. Не иде да се један интелектуалац обрачунава физички са неким. Очекивао сам да органи реда ураде свој посао, а тако је и било. Ја сам изашао са трајекта, ишао сам за њима све време, пратио их и обавештавао полицију куда се крећу. Интервентна јединица МУП-а Црне Горе их је зауставила. Ја сам дао изјаву, а они су приведени. Ноћ су провели у притвору у Тивту и сачекали су суђење у Котору, испричао је Дејан за Гранд, а на питање да ли се уплашио, обзиром да је био сам, одговорио је:

- Адреналин је прорадио, срце је хтело да ми искочи из груди, али не из страха, већ из беса. Нисам могао да верујем да се то дешава у Црној Гори, у мом месту, где сам одрастао. Моја породица је ту 600 година, па не могу да верујем да се то дешава. У почетку нисам могао да се снађем, бес је прорадио… Чуо сам ја и коментаре како би други на мом месту обрачунали, ма шта би на 10 људи… Ко зна, можда су били и наоружани, како да знам.

Фото: Јутјуб принтскрин/Nikad nije kasno

 

 

Дејан тврди да су Албанци убрзо схватили да је потражио помоћ надлежних институција.

- Гласно сам причао телефоном са полицијом и диктирао регистарски број таблице. Тада су схватили да су се зезнули. Схватили су да се ради о човеку који је из Црне Горе. У аутомобилу је могао да буде било ко, могао је да буде Албанац, Хрват, Босанац, ко год. Све у свему, српска таблица је изазвала бес, видела се та мржња, страствено је наступио. Раније се нисам налазио у таквим ситуацијама, па ми је било баш чудно, истакао је Драшковић и додао да ни сам још увек није свестан шта је доживео у својој земљи, али да је чуо да је таквих напада било и раније.

Фото:Принтсцреен/Јутјуб/Никаднијекасно

 

 

- Држављани Албаније често иду прелазе преко Црне Горе када иду за западне земље, што је нормално, али ово није први такав случај. Траже кавгу увек, чуо сам од пријатеља који су имали сличних проблема. Чак су ми се и радници са трајекта жалили да их нападају, не знам што не пријаве, као што сам ја то урадио-пита се и даље и открива епилог немилог догађаја.

- Одвели су их у Прекршајни суд и када сам дошао тамо, чуо сам да прича наш језик и да да је тражио само да плати казну и да иде. Платио је 210 еура казну, плус судски трошкове које ако платиш одмах, остане око стотинак евра. Ја се питам која је цена вређања на националној основи, 150 евра је срамотно за један такав прекршај. Прошао је заиста без већих последица. Мени је лична сатисфакција што је провео ноћ у притвору и што му је то омело планове, можда ће други пут да размишља другачије. Али не може човек а да се не пита какав тек третман имају Срби на Косову, кад се овако понашају у Црној Гори, закључио је Дејан.

(Гранд)

БОНУС ВИДЕО: