Многи не знају да је Хурем рођена као православка и да јој је отац био свештеник. Одрасла је на територији данашње Украјине, а звала се Александра Анастасија Лисовска. Када се Османско царство проширило и на ову територију, заједно са бројним другим младим девојкама, Александра је одведена у султанов харем, где је смештена заједно са око 300 других робиња.

Легенда каже да је Сулејман био очаран Александром на први поглед. Освојила га је њена храброст, харизма, мудрост и занимљив начин размишљања. Одмах ју је узео за љубавницу, а недуго потом и за супругу.

Због удаје за султана, Александра је морала да пређе у ислам и тада је добила ново име - Хурем.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Иако је султан Сулејман имао још три супруге, и даље постоји веровање да је Хурем волео највише. Родила му је шесторо деце, а њихова љубав и даље се сматра једном од највећих које историја памти.

То потврђује и легенда која се везује за њену смрт, односно последњу жељу султаније Хурем.

Наиме, пре њене смрти, султан и султанија наводно су неко време живели одвојено. Када су се поново спојили након дугог периода, Сулејман ју је повео да види како напредује изградња нове џамије и рекао јој како је његова душа тамо и да ће му срце заувек остати у тој грађевини.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Хурем је већ тада знала да ће ускоро умрети и рекла је султану да јој је последња жеља да је сахрани баш у тој џамији која носи његово име у којој је рекао да ће заувек бити његова душа, како би и након смрти били заједно.

Последња жеља његове вољене супруге наводно је потресла султана Сулејмана до сржи. И за живота јој је испуњавао све жеље, па је на крају решио да јој испуни и ову.

Сулејман је живео још осам година након смрти Хурем. И његова последња жеља била је да буде сахрањен у истој џамији, поред своје вољене, а још један доказ силне љубави коју је гајио према њој јесте чињеница да након што је Хурем преминула, Сулејман, власник харема који су бројали на стотине робиња, у свом животу више није желео нити имао ниједну жену.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО: