Пријава почиње од понедељка, 22. априла, у школама у Београду и трајаће до краја августа. Исплата новца почиње од 1. септембра.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да су до цифре од 20.000 динара дошли тако што су узели максималну вредност комплета уџбеника и на то додали 15 одсто.

- Пријава почиње 22. априла у школама и трајаће до краја августа. Родитељи ће све информације моћи тамо да добију. Ми очекујемо да ће све бити завршено до краја школске године. Принцип ће бити исти или сличан као када су се пријављивали за помоћ коју је држава давала. Родитељи ће остављати своје податке, рачуне на које ће бити уплаћен новац - навео је Шапић.

Иначе, Град је прошле године набавио нове уџбенике за све основце и средњошколце у Србији. Шапић каже да никада до сада у једној школској години није набављено толико нових уџбеничких комплета, нарочито за средњошколце.

Фото: С. Видачковић

 

- С обзиром на то да сада постоји огроман број уџбеника у нашем образовном систему, било би штета да поново новац дајемо на нове уџбенике. Овако дајемо прилику да се уџбеници размене или наследе, а свака породица у Београду добиће 20.000 динара по детету, које иде у основну или средњу школу. Назвали смо то 'ђачка помоћ породици'. Новац ће добити у септембру, који је свакако најтежи месец по породични буџет - рекао је Шапић.

Фото: С. Видачковић

 

Пријава за бесплатне уџбенике Министарства

До краја августа родитељи ће имати прилику да се пријаве за помоћ Града, а планирано је да исплата помоћи почне 1. септембра.

Помоћ Града Београда нема никакве везе са бесплатним уџбеницима које додељује Министарство просвете. Пријава за бесплатне уџбенике Министарства траје до 20. априла. Право на уџбеничке комплете имају ђаци из социјално угрожених породица, деца која наставу похађају по ИОП-у, затим ђаци са ретким болестима, ученици који остварују право на туђу негу и помоћ, као и ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат.

Програм Бесплатних уџбеника Министарство просвете спроводи од 2011. године, а за ту намену у буџету је за ову годину планирано 792 милиона динара. Право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 87.644 ученика.

Поједини ученици у Београду прошле године добили су дупле комплете јер су остварили право на бесплатне уџбенике Министарства просвете, а добили су и комплете од Града који их је набавио за све ђаке на територији Београда.

Град Београд је прошле године за основце набавио око 130.000 комплета уџбеника и за то је издвојено 1.637.000.890 динара са ПДВ-ом. За средње школе набављено је близу 60.000 комплета уџбеника и издвојено је 718.430.083,71 динар са ПДВ-ом.

(Euronews)

БОНУС ВИДЕО: