Од 1. априла, према Закону о безбедности саобраћаја, престаје обавеза употребе зимске опреме. Познато је колико је опасно зими возити са летњим гумама, али није препоручљиво ни лети возити са зимским, које на високим температурама немају баш добре карактеристике као летње.

С обзиром на то да је сада већ прошла половина месеца, већина грађана је ставила своје летње гуме, али их је ових дана изненадило време. Неколико недеља уназад у Србији су биле праве летње температуре, али у једном дану температура је пала за 20 степени.

У неким градовима је чак почео да пада снег. Прве пахуље у априлу су пале на Фрушкој гори као и у Златиборском округу. Поставља се питање, да ли саобраћајци могу да вас казне ако са летњим гумама возите по снегу усред априла?

 

 

Закон каже једно, стручњаци упозоравају

Возач не би смео да буде кажњен због летњих гума ако га заустави саобраћајна полиција. Зимски пнеуматици после 1. априла нису обавезни, па законски гледано, бићете сигурни од евентуалних казни и прекршаја, али стручњаци моле возаче да се не воде тиме. 

Наглашавају ако сте првог априла ставили летње гуме, у случају снега, опет вратите зимске због безбедности.

Која је цена замене гума

Просечна цена креће се од 500 до 1.000 динара по точку. На саму цену утичу висина точка и то да ли су фелне алуминијумске или челичне, тако да је за замену гума, када су сва четири точка у питању, потребно издвојити од 2.000 до 4.000 динара.

БОНУС ВИДЕО: