Јосиф Татић рођен је 13. априла 1946. године у Новом Саду. Родитељи Бранко и Христина су, такође, били глумци. У младости је тренирао бокс, али је одустао након треће борбе у којој је био нокаутиран.

Фото: Н. Фифић

 

Студирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Његов глумачки узор је био Хемфри Богарт. О својој националности није јавно говорио.

Иако је током каријере одиграо многе озбиљне и захтевне улоге, шира публика је Јосифа Татића препознавала по улози Божидара Солдатовића Јатаганца, директора предузећа и типичног представника бирократије из времена о коме прича серија “Бољи живот”, Синише Павића.

Глумац је био отац две ћерке. Старију ћерку Јелисавету Татић Чутурило, која се бави костимографијом добио је у првом браку са Биљаном Драговић, такође познатом костимографкињом, а млађу ћерку Христину, која носи име његове мајке, добио је у другом браку са супругом Бебом када је имао 57 година.

Јосиф Татић је био прави боем и није крио да воли добру капљицу. Годинама је покушавао да остави цигарете и алкохол и последњих пет година живота пио је само црно вино. Ипак, здравље му је тада било већ озбиљно угрожено. Глумац је преминуо у сну 8. фебруара 2013. у свом дому у Београду. Кремиран је и сахрањен на београдском Новом гробљу.

Фото: С. Сарић

 

Јосиф Татић је разговоре са новинарима доживљавао као одлазак код зубара и третирао их је као нужно зло. Ипак, у једном интервјуу говорио је о својим пороцима и страстима:

"Не могу ни да једем пред представу, што је погубно за ову моју тежину. Па кад завршим, онда клопа, пиће… А то се највише таложи. Нису само глумци боеми. Ја сам се у тим својим бурним временима, како ви то називате, дружио с људима других професија. У својим боемским данима највише сам пратио једнога писца, једног пилота и једног адвоката. Није било много глумаца, али била је понека глумица.”

Иако се, добивши другу ћерку у позним годинама, смирио, изјавио је:

"Младост к'о младост… Кајем се што није била још бурнија! Кајем се што нисам пушио још више. Оставио сам цигарете пре месец дана и… Ух, страшна је криза! Оставио сам и алкохол, пијем само црно вино”.

Остаће упамћена представа "Шовинистичка фарса" коју је играо са Предрагом Ејдусом. О свом пријатељу покојни Ејдус је говорио:

Фото: Д. Мишић

 

"За Талета могу да кажем да је био изузетно добар човек, сјајан уметник, бескрајно духовит и пријатан, човек који је увек изненађивао и околину и партнере својим луцидним решењима, био је страствени епикурејац, уживао у животу, непревазиђени пријатељ и друг од кога никада нисам могао да очекујем да ће урадити нешто лоше, непристојно или неприкладно, имали смо огромно поверење један у другога и били бескрајно везани”.

Јосифа Татића заувек ћемо памтити по легендарним улогама у остварењима која и данас радо гледамо. Специјално васпитање, Петријин венац, Балкан Експрес, Јагоде у грлу, Тесна кожа, Последњи круг у Монци, Бољи живот, Хајде да се волимо, Балкански шпијун, Професионалац, Шовинистичка фарса и Византијско плаво само су нека од њих...