1. Срећни људи су захвални на ономе што имају, сваки дан: Сваког дана свесно усмерите своје мисли према ономе што имате уместо да се фокусирате на оно што немате. Амбиција је сасвим у реду, али она подразумева план и посвећеност, а не очајавање због нечега што немате. Одвојите свако вечер пре спавања и свако јутро након буђења пет минута и побројте на чему сте захвални. Ако ће вам бити лакше, записујте то у бележницу, па ћете за годину дана, или две-три, моћи да посматрате и како се мења ваша перспектива.

2. Срећни људи дају, без очекивања: Било да дарујете нешто материјално или своје време не усрећује само онога коме помажете него и вас што су потврдила и истраживања – након што човек учини нешто добро за другога расте ниво хормона окситоцина. Како би свакодневно усрећивали друге не морате даровати богатство – то могу бити потпуно једноставно ствари, од уступања места у превозу или препуштања предности у саобраћају до помагања својим ближњима. Важно је поставити себи питање како данас некоме могу да улепшам дан.

3. Срећни људи се усредсреде на оно у чему су добри: Звучи банално, али људи који се усредсреде на побољшавање онога у чему су добри се развијају пуно брже од оних који улажу енергију да раде на својим манама. Препознајте своје слабости, анализирајте их, и ако вас не коче или ако их можете заобићи, нема разлога да на њих трошите своје време.

Фото: Депозитфото

 

4. Срећни људи нађу време да се баве ониме што воле сваки дан: Свима нам је дан испуњен обвезама, и чини се да не стигнемо ни да спавамо колико треба, а камоли ишта друго. Но тако се само гомила стрес, а оно у чему уживамо системски одлажемо. Обвезе неће нестати саме од себе, али је нужно пронаћи издувни вентил и чинити оно што волимо, није важно је ли то сликање, партија фудбала са пријатељима, кување или путовање. Запишите све што вас усрећује, и одаберите једну ствар коју можете радити већ данас.

5. Срећни људи налазе разлога за смех и граде дубоке везе: Смех је благотворан на толико много нивоа; снижава нивое кортизола, хормона стреса, а повишава ендорфин; јача имунитет па чак и ублажава бол. Такође, омогућује људима да се посвете тренутку – док се смејете не бринете се о будућности нити о прошлости. Како бисте се више смејали престаните да схватати себе толико озбиљно и опустите се. Прихватите све несавршености, а недаће покушајте да сагледате из друге перпективе. Знате како се каже: 'За 10 година ћеш се смејати томе“? Зашто се не би смејали сада?

6. Срећни људи прихватају да нису увек срећни, али настоје из свега да извуку позитивно: Лоше ствари па и трагедије погађају свакога и предуслов за срећу је прихватити ту истину, колико год она била мучна. Срећни људи не беже од туге или осећаја фрустрираности, али не тону у очај или самосажаљевање. Ако вас нешто погоди, не игноришите то него прихватите, али одлучите да кренете даље. Песимизам лако ухвати корење, али исто важи и за оптимизам. Сагледајте које бисте лекције могли да научите из лоше епизоде, размислите како да поправите лошу ситуацију и своју пажњу усмерите према ономе добром.

Фото: Н. Фифић

 

7. Срећни људи живе споријим ритмом, и извлаче све из срећних тренутака: За разлику од многих, људи на Балкану ту имају предност – наше испијање кафа је управо то – уживање у тренутку. Само је потребно тај ментални склоп пребацити и на друге ствари. То нипошто не значи игнорисати обвезе, него проналазити радост у свему. Док водите дете у школу или вртић не размишљајте о томе шта вас чека на послу него уживајте у том времену са децом, док кувате размишљајте о укусима или колико ће се неко радовати јелу...

8. Срећни људи вежбају: Физичка активност не само да је благотворна за линију и здравље него толико усрећује да већ и 10 минута интензивног вежбања на дан драстично побољшава квалитет живота, а студија је показала да је вежбање кључно код регулације стреса и анксиозности. Како бисте нашли времена, убаците вежбање у недељни распоред. Некима ће бити лакше ако се посвете нечему што воле, на пример трчању у природи или фудбалу, други ће се лакше држати распореда ако их на то „присили“ чланарина коју су платитли теретани или фитнес клубу. Нађите модус који вама одговара и најважније, истрајте у вежбању.

9. Срећни људи увек теже развоју: Срећни људи се не доказују тиме колико су паметни или вешти, него тиме колико напредују и развијају се. Људи који остају заточеници статичног погледа на свет своју вредност мере у односу на друге и тако робују егу, што пре или касније води фрустрацији јер ће налетети на „боље“ од себе. Срећни људи пак траже изазове те неуспехе прихваћају као саставни део учења, а не личне поразе.

10. Срећни људи се усредсреде на оно што могу да промене: Свакако најважнија животна лекција и предуслов за срећу је научити на што се може утицати и у то уложити енергију те препознати оно што је ван наше контроле и са тиме се помирити.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".