У чему је разлика?


Наиме, у току истраживања откривени су подаци који показују да жене описују боје на различите начине од мушкараца, јер је мушкарцима потребна већа таласна дужина како би доживели нијансу на начин на који их жене доживљавају.

Фото: Профимедиа

 

Таласне дуже повезане су са топлијим бојама, па ће тако женама трава увек бити зеленија него мушкарцима, и док ће наранџаста боја за жене представљати баш ту нијансу, мушкарци ће је визуелно доживети као нијансу црвене.

Истраживања су показала и да мушкарци теже разликују нијансе плаве, жуте и зелене. Наиме, разлике се могу уочити код препознавања браон, жуте и плаве боје. Када су у питању топле боје, за мушкарце су оне црвеније, док код жена преовладава жута.

Фото: Профимедиа

 

Можда боје нису њихов фах, али зато мушкарци боље примећују детаље и покретање објеката у окружењу. Научници наводе да је разлог томе тестостерон, као и ловачки инстикт, који је мушкарцима у генима.

Овој мушкој предности приписује се развој неурона у визуелном кортексу, који подстиче мушки хормон, тестостерон. Како мушкарци пуцају од овог хормона, доказано је да су рођени са 25 посто више неурона у визуелном кортексу од жена.

Фото: Профимедиа

 

Постоји и одређен постотак људи, углавном мушкараца, који пати од далтонизма. Особе које пате од овакве врсте слепила, најчешће су слепи за зелену и црвену боју.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".