Вероватно сте чули за град Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch у Велсу, који са 58 знакова у називу поносно носи титулу града с најдужим именом у свету.

А да ли знате које место има најкраћи назив у свету? Село је, такође, у Европи, прецизније у Норвешкој и носи назив Å. Месташце Å сместило се у архипелагу Лофотен, једној од најсликовитијих дестинација у Европи, као и одличној локацији за лов на поларну светлост. Å се налази у јужном делу архипелага.

Ово село, које је првобитно било фарма, први пут се спомиње 1567. године као "Аа". То се користило све до 1917. године, када је извршена реформа норвешког језика, па се од тада зове Å, што значи река. До деведесетих година прошлог века било је искључиво рибарско село, али је туризам у међувремену постао главна делатност.

Фото: Профимедиа

 

 

У тај рибарски градић, који броји више птица него становника (има их мање од 200), хрле путници са свих страна света како би уживали у идили коју стварају старе рибарске куће, мреже и традиционални чамци. Å је најочуванији традиционални рибарски градић на северу Норвешке. Ту се налази и најстарија фабрика рибљег уља у Европи из 1850. године, као и тек коју годину млађа пекара.

Добар део кућа изграђених у 19. веку је заштићен, а у паузи од врзмања градом и разгледања сликовитих улица туристи могу да сврате у градски музеј и научи нешто више о томе како је риба постала главни извозни производ у том крају.

Али, како пише британски магазин "Цонде Наст Травеллер", није све идилично у овом месташцету. Сакупљачи саобраћајних знакова сваки час оштете градић за таблу с именом како би кући понели оригинални сувенир. Како би стали на крај вандалима, на улазу у Å једно време стајала је табла на којој је писало Å и Лофотен. Ипак, после притужби локалног становништва, табла са само једним словом је враћена.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: