Џон је рођен 26. августа 1912. године те га је Гинисова књига рекорда прогласила најстаријим мушкарцем на свету почетком овог месеца, након што је носилац титуле, Венецуеланац Хуан Висенте Перез Мора, преминуо у старости од 114 година и 311 дана.

Тинисвуд је, такође, најстарији преживели ветеран Другог светског рата на свету. Служио је као администратор у британској војсци, што је укључивало вођење рачуна и логистику, организовање снабдевања храном и лоцирање изгубљених војника.

Затим је радио као администратор у рачуноводству за британску поштанску службу Ројал Мејл, као и за Шел и БП пре него што је отишао у пензију 1972. године.

Тинисwвуд је 44 године био у браку са супругом Блодвен, која је умрла 1986. Пар је добио четверо унучади и троје праунучади.

Сви који познају Џона, описују га као "великог брбљивца". Покретан је и независан, сам управља својим финансијама и устаје из кревета без помоћи.

- То ми уопште ништа не значи. Прихватам то тако како јесте - прокоментарисао је кратко своју нову титулу најстаријег мушкарца на свету.

Чинити све умерено најважнији је Џонов савет за људе који желе да живе дуго као он.

 

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

 

- Ако превише пијете, или превише једете, или превише ходате, ако радите превише било чега, на крају ћете патити. Никада не преоптерећујте свој организам како бисте здраво живели - рекао је за Би Би Си Њуз.

Савети за дуг живот

Џон није ни на каквој посебној дијети.

- Једем оно што ми дају, као и сви остали - рекао је. Он се сваког петка за вечеру почасти британским класиком, прженом рибом и кромпирићима. Џон не пуши и ретко пије алкохол те тако ради две ствари за које се зна да су одличне за дуговечност.

Године 2022. рекао је за Би Би Си Њуз да је, такође, важно "проширити своју визију".

- Немојте се стално бавити једном ствари или ћете бити ограничени - казао је. - Али без обзира на то шта радите, увек радите најбоље што можете, било да нешто чините или некога подучавате. Дајте све од себе. Иначе се не исплати замарати - рекао је Џон за Гиносову књигу рекорда.

То се подудара са резултатима истраживања која повезују позитиван начин размишљања и осећај сврхе са дуговечношћу. Но, Тинисвуд мисли да је доспео у дубоку старост "чистом срећом".

- Или живите дуго, или живите кратко, и ту не можете пуно учинити - истакао је.

БОНУС ВИДЕО: