Председник је након излагања мештана одговарао на питања мештана 18 села Јадарске долине који су дошли да причају са њим.

- Најпре, Велико Село и мост на Јадру, урадићемо у најкраћем могућем року, зависи нам само од временских услова. Што се тиче примедби на рад неких министара, да вам кажем лако би ми било да кажем да је све тако, али тамо има много вредних и добрих људи - рекао је председник.

Вучић је казао да не може да доноси решења за дан или вече, али да ће саопштити шта је коначно решење.

- Сви сте ми говорили о депонији и одлагалишту, и то је оно што највише угрожава људе. Ту је дошло до промене, и као што знате, и сами сте рекли, пре 18 година сте хлебом и сољу дочекали Рио Тинто. Схватам да је велики страх због одлагалишта, пре свега због угрожавања животне средине, поготово у случају поплава и хемијског састава тих материја - истакао је председник.

Он је обећао грађанима да ће разговарати и видети какве су уговорне обавезе према Рио Тинту, али да ће тражити да се депонија и јаловиште склоне, и да компанија не може да рачуна само на свој профит.

- И по том питању бићемо врло оштри и одлучни. Видели сте да сам вас саслушао, без викања. Потом, ви сте причали да вам неко одузима земљу. То вам не одузима држава, она није улазила у експропријацију. Земљу сте продавали приватној компанији Рио Тинто, и за то нисам крив нити треба да објашњавам то било коме - рекао је председник.

Вучић је истакао да ће цркву и гробље у Горњим Недељицама стави под заштиту државе, како би била заштићена.

- Оно што је за вас важно, неће се догађати у наредном периоду ама баш ништа. Хоћемо да погледамо како ствари стоје, да видимо шта може да се догоди. А онда ћемо да видимо, променићемо и закон, да не кажу да је то закон о експлоатационом пољу, како би морали да нам доставе студију изводљивости како би знали како људи живе - казао је он.

Председник је рекао да ће доћи за годину дана, када буде донета одлука, да поново разговара са мештанима.

- Они који штрајкују ваша места не знају ни где су на карти. Они мене не занимају, већ ви, и шта ви мислите. Предложићу Влади, разговарао сам и са Аном Брнабић, да направимо један зелени фонд за Западну Србију, где бисте ви учествовали. Хоћемо да ви будете ти који ћете имати већинско право како да трошимо тај новац - истакао је Вучић.

Он каже  да усвојени закони немају никакве везе са Рио Тинтом, и да је потписао закон о референдуму, који је усклађен са уставом и европским прописима, и да му не пада на памет да га мења.

- Што се тиче закона о експропријацији, ту сам ја у проблему. И зато ћу изаћи у понедељак са решењем. Ту смо испали нефер према Чачанима, на пример. Не можете да ми кажете да негде ар вреди много мање од других места. Разумем гнев људи у Чачку који се буне и питају што су Крушевљани добили мање. Мени се у том закону не свиђа рок од 5 дана који вам омогућава да некога оставите без имовине - казао је председник, па додао:

- Крајњи рок за потписивање закона је 10. децембар. Пошто закон није противуставан, ал пре него што га потпишем да направимо нови закон о изменама и допунама закона, и да иде по хитној процедури у Скупштину, а ако не да вратимо стари закон тим новим. Ја не могуда се играм са уставом Србије, али оно што вам кажем то ће бити испуњено - рекао је Вучић, на шта је поздрављен аплаузом.

Он је казао да су прављене основне схеме за производњу батерија, и објаснио је процес рафинисања литијума, рекавши да када би само правили батерије у Лозници, у њој би порастао број становника на 190.000 људи.

- А замислите да доведемо неког од најмоћнијих немачких произвођача електричних аутомобила у Лозницу. Лозница би тада била други најбогатији град у Србији. Али то је све на дугом штапу - казао је председник.

Вучић истиче да свако мора да преузме одговорност на себе, и да ће додатно бити промењен закон, након чега ће бити рађена студија утицаја на животну средину, након чега ће поново разговарати.

- До тада, нико вам неће одузети ниједан објекат, и нико нема право на то. Одлуку о томе хоћете ли рудник или не, донећете ви. Али сви сте ми говорили о демографији, али ако наставимо по старом овде неће остати нико - рекао је он.

Председник је додао да већ у понедељак стижу људи из Електродистрибуције који ће радити све што треба на електромрежи, пре свега на мењању дрвених бандера бетонским.

- Што се демографије тиче, нама треба више фабрика, ово није довољно. Стадион који радимо је фантастична ствар за Лагатор и Лозницу. Што се цена тиче 16.000 евра је хектар, само да имате у виду да је у Војводини 12.000 евра - истиче Вучић, и још једном понавља да цркву и гробље у Горњој Недељици неће нико дирати.

Он је потом говорио о захтевима за асфалтирање путева, што су углавном били захтеви већине људи који су вечерас разговарали са председником. Иако је цена велика - око 8 милиона евра, Вучић је казао да ће до краја јуна завршити све путеве о којима су мештани говорили, што је опет дочекано аплаузом.

Што се тиче зелене агенде и фонда, председник је рекао да ће од следеће године имати 10 милиона евра у том фонду, и потом позвао на одговорност локалних функционера.

- Ако говоримо о канализацији, ту ћемо одмах почети да улажемо новац. И то ми, мањи део ће бити из вашег зеленог фонда. Важни су и домови културе, и држава је спремна да инвестира у то - рекао је Вучић, и додао да му је гасификација важна, али да ако мештани то неће - њему је лакше.

Он је рекао да нема никаквог смисла да јаловиште и одлагалиште буде у долину двају река које плаве, и ако је то скупо за Рио Тинто да измешта - нека дође нови инвеститор.

- Морате да имате у виду то, то су много скупе и тешке ствари. На крају ћете ви доносити одлуку, и нико из Београда неће доносити никакву одлуку мимо вас. И ово око закона о експропријацији ћемо решити у наредних седам до осам дана - казао је он.

Председник је апеловао на људе који су разговарали са њим да погледају у будућност, и казао да држава никоме ништа неће одузимати.

- Ово су велике ствари које радимо, и огроман новац је уложен у Подриње. Ја сам пре свега забринут за Подриње због демографије. А сви знате да они који су продавали земљу Рио Тинту хтели су станове у Београду. А када их нису добили онда су се побунили. Па чекајте људи, ви сте везани за ово овде, знамо сви да вам је тешко. Али на крају ћете одлуку сами да доносите, сами и демократски - казао је он.

Председник истиче да бесплатни сир има само у мишоловци, поводом свих политиканата који долазе и обећавају народу свашта.

- Ја се увек држим онога што кажем. Могу да закасним у нечему, али увек стојим иза своје речи - казао је Вучић.

Он је обећао да ће се лично ангажовати око јаловишта, и да ће бити против сваке одлуке пре него што се пита народ из Јадарске долине.

- Живео Јадар и живела Србија - закључио је председник на крају.