Телевизијска водитељка желела је да прикаже традицију њеног народа.  Тетоважа коју је истетовирала говори о потврди идентитета и култури народа. Око тетоваже, у ширком кругу, почела је да се води дискусија. Други део пратилаца је прихватио поруку коју је Орини послала тетоважом. 

Ориини Каипара (41) телевизијска водитељка, ушла је у историју када се придружила новозеландском Невсхуб-у као читач вести, поставши прва водитељка ТВ билтена у ударном термину са "моко кауае"-ом, поштованим културним обележјем које носе Маори жене.

Маори, полинезијски народ на копну Новог Зеланда, сматрају "моко кауае" . Тетоваже коју је Орини истетовирала, симболишу дубоку породичну везу жена и традицију, вођство у заједници. 

Међутим, један пратилац потписан као Давид је исказао незадовољство због водитељкине тетоваже "моко кауае" у е-поруци.

 - И даље вам оштро приговарамо да користите маорски читач вести са моку који изгледа увредљиво и агресивно. Лош изглед. Она такође упада у језик Маори који ми не разумемо. Престани одмах - написао је он за ДаилyМаил.

 Каипари се достојанствено изборила са овом критиком а то је показала у порукама на Инстагран сторију: 

Принтскрин/Инстаграм/oriinz

 

 


 - Данас ми је било доста, одговорила сам. Ја то никад не радим. Пробила сам сопствени код и притиснула дугме за слање - написала је у причи на Инстаграму уз снимак екрана Давидове поруке

Поделила је свој одговор мејлом Давиду, у ком је објаснила написала да није у стању да озбиљно схвати његову жалбу "с обзиром да нема кршења стандарда емитовања".

 

 

 - Сматрам да ваше притужбе потичу из преференције о томе како неко мора изгледати на екрану пред вама. Моко и људи са њима не прете нити заслужују такву дискриминацију, узнемиравање и предрасуде. Не мислимо на зло или злу намеру, нити заслужујемо да будемо третирани са таквим занемаривањем. Молим вас уздржите се од даљег приговарања и обуздајте своје културолошко незнање и пристрасност за још један живот, по могућности у 1800-им.

Принтскрин/Инстаграм/oriinz

 

 

БОНУС ВИДЕО: