Концепт последњег оброка који се у америчким затворима даје робијашима са смртном казном пре погубљења осмишљен је још у старој Грчкој, а утемељен је, ни мање ни више него на обичном сујеверју - страху да ће се дух убијеног злочинца вратити гладан!

Како су веровали у загробни живот, тако је настала традиција "пуњења стомака" пред смрт, како би "на другу страну" отишли сити. Захваљујући овој традицији, на ово једино испуњење жеље током служења казне имају право и осуђеници на смрт.

Овај потез често се тумачи и као "ублажавање" свирепости правосудног система Сједињених Америчких Држава, који, између осталог, даје јединствен увид у делић личности убице, пише Медиум.цом. Многи верују да последње што особа изабере да поједе, а зна да након тога следи смрт, говори какав су живот живели, па чак и како је дошло до тога да свесно изаберу да буду погубљени због својих злочина.

Представљамо вам последњу одлуку серијских убица за које је цела планета чула због невероватне суровости њихових злочина.

Фото: Профимедиа

 

Џон Вејн Гејси

Монструм познат и по надимку Кловн, који је убо 33 младића и дечака у Чикагу седамдесетих година прошлог века, погубљен је 10. маја 1994. у затвору у Илиноису.

За своје последње задовољство у виду хране одабрао је пржене шкампе, помфрит и пржену пилетину, као и килограм јагода.

Занимљиво је да је као младић радио у ресторану брзе хране чију је пилетину поручио.

Фото: Профимедиа

 

Теодор Роберт Банди

Након што је признао више од 30 убистава и силовања, Банди је погубљен на електричној столици на Флориди 1989. године.

Након што му је саопштено да може да изабере свој последњи оброк, Банди је ту могућност одбио и последењег дана живота јео исто што и остали затвореници - бифтек, јаја на тосту са путером и желеом, прженим кромпир, млеко, кафу и сок.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Петер Киртен

Познатији под надимком "Вампир из Дизелдорфа", Киртен је погубљен одсецањем главе 2. јула 1931. године.

Прво убиство је наводно починио када је имао само девет година, сејао је насиље широм Немачке, а осуђен је за подметање пожара, сексуалне нападе, девет убистава и седам покушаја убиства. Говорило се да је још током школовања удавио двојицу својих другова.

Пре одласка на гиљотину, изабрао је да поједе бечку шницлу и пржени кромпир и попије флашу белог вина.

Тимоти Маквеј

Мозак који стоји иза бомбашког напада у Оклахома Ситију 1995. године, који је однео 168 жртава и повредио на стотине људи, погубљен је 11. јуна 2001. Пре него што му је убризган смртоносни коктел, вечерао је две кутије Бен&Џери сладоледа од нане са чоколадом.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Ајлин Вурнос

Проститутка и серијски убица Ајлин Вурнос осуђена је на смрт инјекцијом након што је убила седам мушкараца.

Фото: Florida Department of Corrections

 

Пред погубљење је одбила да једе, тражила је само шољицу кафе.

Фото: Профимедиа

 

Гери Гилмор

Гери Гилмор је криминалну каријеру почео као ситни лопов, да би као тинејџер прешао на крађу аутомобила, а затим и на оружане пљачке. Неколико хапшења и краћег робијања није га научило да се након пуштања на слободу смири, већ су његови злочини сваки пут постајали све насилнији. Године 1976. убио је две особе током две одвојене оружане пљачке у Јути.

Фото: Clark County Prosecutor's Office

 

Ухапшен и осуђен за убиство првог степена, након чега је стрељан. За свој последњи оброк изабрао је хамбургер, печени кромпир, тврдо кувана јаја и кафу. Причало се да је његов ујак Верн Дамико успео да прокријумчари три инјекције са вискијем да би Гилмор могао да попије након ручка.

Фото: Shutterstock

 

Марион Алберт Прует

Док је робијао у затвору у Атланти, Прует је наводно био сведок убиства. Власти су га ставиле у програм заштићених сведока и пустиле на слободу, што је био најгори погући потез. Након што је пуштен и стављен у програм заштите 1979. године, Прует је убио петоро људи.

Фото: Albuquerque Police Department

 

Осуђен је на смрт, а пре погубљења одлучио је да ужива једући два чизбургера, пицу и пржени зелени парадајз.

Фото: Shutterstock

 

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: