Иницијатива за враћање смртне казне чула се након убиства двогодишње Данке Илић, али је тешко да може бити реализована јер захтева излазак Србије из Савета Европе, али и промену Устава, закона и државне политике.

Након што су починиоци признали убиство девојчице, шокирана Србија чула је поруку председника Александра Вучића, који је рекао да ће предложити Влади да се поново уведе смртна казна за најтежа кривична дела.

Фото: Друштвене мреже

 

Иначе, смртна казна у нашој земљи укинута је 2002. године. 

Не постоје прецизни подаци, али се верује да у периоду од скоро 200 година извршено око 4.500 погубљења за различите злочине, који нису нужно била убиства. 

Смртну казну је извршавао осмочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко ћорке. Народна скупштина Србије је 26. фебруара 2002. изменила Кривични закон и из њега избрисала смртну казну.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Последња смртна казна у Србији извршена је 14. фебруара 1992. године, када је погубљен Јохан Дроздек.

Он је осуђен на смрт 1988. због силовања и убиства шестогодишње девојчице Иване Салијевић из Каравукова, а стрељан четири године касније у Окружном затвору у Сомбору.

Дроздек је злочин починио у Каравукову, месту надомак Оџака, како би се осветио Иванином оцу, јер му, како је касније рекао на суђењу, "није дао бицикл". Он је ипак узео тај бицикл и на њему одвезао девојчицу до сеоског гробља, где ју је прво убио, а потом силовао.

Комшије из Каравукова код Сомбора су виделе Јохана како на бициклу некуда одвози малу Ивану.

Обећао јој је чоколадицу, ако се провоза с њим. На основу трагова на великој цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да је дете које се отимало и вриштало, најпре усмртио, а затим силовао.

Фото: Википедија

 

Дроздек на суђењу није порицао злочин. Тада је рекао да му је мотив био то што му "Џемо није дао бицикл" и да у бесу није знао шта ради. Испричао је да га је "мала нервирала када је почела да плаче и све гласније моли да је врати кући".

- Кајем се, није требало да је убијем - додао је Дроздек који је на крају те 1988. године осуђен на смрт на коју је чекао четири године.

Устав Републике Србије из 2006. године

Чл. 24:

Људски живот је неприкосновен.

У Републици Србији нема смртне казне.

Смртне казне 1990-их година

До потпуног укидања смртне казне 2002. године је од 1992. године изречено чак 19 смртних казни, међутим ниједна није извршена.

БОНУС ВИДЕО: