У овом часу на северу Италије и у области Алпа има обилних падавина, који су део премештања хладног фронта, а који је овим пределима са запада донео и нагли пад температуре ваздуха. У северним пределима Италије има јаке кише и пљускова са грмљавином, а у Алпима на истоку Швајцарске и на западу Аустрије веје снег.

Ипак, на свом путу ка истоку, овај хладни фронт постаће веома ослабљен и као такав ускоро ће прећи преко Словеније, касније и преко севера Хрватске, али без значајнијих падавина, уз осетнији пад температуре ваздуха и уз повећање облачности. Иначе, овај ослабљени хладни фронт својим периферним делом донеће данас северозападним пределима Србије нешто свежију ваздушну масу са запада, па се тако данас у Бачкој, у Срему и у Подрињу данас очекује и умерено наоблачење, али и свежије време у односу на остатак земље, па се у овим пределима очекује максимална температура до 22-23°Ц, а дуваће и појачан северозападни ветар.

У осталим пределима Србије југоисточни ветар, који ће још током преподнева на југу Баната и у доњем Подунављу бити јак, током дана бити у скретању на североисточни. Тренутне температуре у Србији крећу се од 20°Ц у Бачкој, Срему и у Подрињу где је веч освежило до 28°Ц у Поморављу и на југоистоку Србије, у Београду је 25°Ц.

Копаоник мери 17°Ц, а Златибор и Сјеница 22°Ц. Дакле, нажалост, наставља се сушни период, с обзиром на то да ослабљени хладни фронт осим умереног повећања облачности неће донети Србији кишу. Како нас са северозапада очекује нагло јачање антициклона, ваздушни притисак биће у осетнијем порасту и наредних дана биће веома висок, што ће условљавати врло стабилно време.

У Србији се све до следећег понедељка очекује сунчано, повремено уз умерену облачност. Максимална температура у четвртак биће од 23 до 27°Ц, у Београду до 25°Ц.

Петак и викенд донеће поново праве летње температуре, уз вредности изнад 25°Ц, па и до 28-29°Ц, у недељу до 30°Ц, а најтоплији дан биће понедељак. Тада се локално очекује и преко 30°Ц.

Према данашњим прогнозама, следећег уторка очекује нас наоблачење и захлађење са кишом и пљусковима са грмљавином, па ће средином следеће седмице бити свежије и за 15 степени. И поред тог драстичног пада температуре, оне ће бити у складу са календаром, па се и такве вредности од 15 до 20°Ц очекују око 20. априла, уз променљиво облачно време. Иначе, ових дана максималне температуре у Србији више су за 10 до 15 степени од просека, а лето је поранило два месеца раније, с обзиром на то да је већ последњи дан марта донео тропски дан, и овогодишња прва половина априла протиче у знаку правог летњег времена, а максималне температуре одговорају јунским.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: