Од данас, 10. априла, почиње пријава пензионера за доделу пакета солидарне помоћи, преко Савеза пензионера Србије (САПЕНС) и Удружења пензионера Србије (УПС) „Независност”, који су, преко својих општинских удружења и одбора корисника пензија, објавили јавни позив за пријаву пензионера за овај вид друштвеног стандарда, за који средства обезбеђује Фонд ПИО.

Пријаве се могу поднети закључно са 29. априлом, а прелиминарне ранг-листе ће бити објављене на огласним таблама удружења и одбора корисника пензија и филијала Фонда 30. априла. Након тога корисници пензија имају право приговора у року од осам дана. Коначне ранг-листе ће бити објављене најкасније до 17. маја, а већ 20. маја почиње се са поделом пакета.

"Основни критеријум за доделу солидарне помоћи је висина пензије до 24.987,67 динара. Приликом подношења пријаве, потребно је да корисници понесу последњи пензијски чек (извештај из банке), као доказ о висини пензије. Уколико корисник прима и пензију из иностранства (документује висину ино пензије изводом банке), износи пензија у збиру не могу бити већи од 24.987,67 динара. Чланство у пензионерској организацији није услов за остваривње овог права", наводи се из ПИО Фонда.

Последњим изменама Правилника о друштвеном стандарду корисника, предвиђено је да се солидарна помоћ додељује корисницима пензија у виду једнообразних, стандардизованих пакета, путем спровођења јединствене јавне набавке, чије се спровођење поверава САПЕНС-у.

За пакете солидарне помоћи ове године су издвојена средства у висини од чак 111 милиона динара, док је прошле године за ове намене утрошен 51 милион динара.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: